Som Computer Sweden skriver i dag tar Izettle, som utvecklar betalningslösningar för småföretag, in 360 miljoner kronor i riskkapital. Pengarna ska användas till en enda sak: tillväxt.

Företagets vd Jacob De Geer säger att potentialen är enorm. Miljoner småföretag och handlare använder sig inte av kortbetalning eftersom de är för små.

- Vi vill bygga en brygga mellan online och offline, där de företag som är offline, ska få samma verktyg att röra sig med som de som är online.

Fördjupning: Riskkapitalisterna redo att satsa igen.

Jacob De Geer fortsätter:

– Vi har byggt en hälsosam verksamhet och ser att det finns otroliga möjligheter att skala den. Så den här investeringen ska användas för att växa vår kundbas, marknadsexpansion men vi kan också börja förvärva närliggande tjänster – som till exempel lojalitetstjänster för offline-handlare.

Izettle finns i dag i nio länder, men med det nya kapitalet kan antalet bli fler.

– Till exempel finns vi inte i Frankrike och Italien, det är bara två exempel, säger Jacob De Geer.

Izettle har i dag 150 anställda (varav ungefär 40 arbetar med utveckling, 70 med sälj och resterande del med funktioner som support och finans). Det är en skara som är anpassad efter dagens verksamhet. Expanderar bolaget måste de nyanställa, men Jacob De Geer har ingen exakt siffra på hur många som kan komma på tal.

I och med affären så får Izettle in tre nya ägare i Zouk Capital, Intel Capital och Dawn Capital.

– Det är tre spelare som alla är inriktade på tillväxt. Zouk är en tillväxtfond som har vana att gå in i bolag som nått en viss punkt, bevisat att affärsmodellen håller och är beredd att skala upp den. Intel Capital är lite samma sak, även om de varit mer koncentrerade på it. Nathan Medlock från Zouk tar även plats i bolagets styrelse.

Hur ägandebilden förändras vill de inte avslöja.

Det är många bolag nu som satsar på olika betalningslösningar – känner ni er stressade av detta?

– Både ja och nej. Men om man bara tittar på antalet kortterminaler så har vi en tredjedel av de kortterminaler som finns i Sverige. Så ser det inte alls ut i resten av Europa. Så det finns väldigt mycket orörd mark.