På konferensen Teched i Houston som inleddes i går, måndag, lanserar Microsoft en stor mängd nya tjänster och verktyg för molnplattformen Azure. En förhandsversion av molntjänsten Azure Remoteapp väcker stort intresse.

Azure Remoteapp påminner om tidigare lösningar för att köra klientprogram virtuellt från servrar. Löken på laxen den här gången är att även servrarna som klientprogrammen körs på är virtuella. Dubbelvirtuellt, med andra ord.

Förutom uppenbara fördelar som att slippa hantera hårdvara märks ett oberoende av vilken typ av klientenhet som används. Dessutom kan en virtuell servrar som skapas med tjänsten fungera som en intern ”app store” på ett företag, på vilken applikationer görs tillgängliga.

Möjligtvis kan namnet Remoteapp vara förvirrande, eftersom det kan leda tankarna till fjärrkörning av fysiska klientdatorer. Det återstår också att se hur programlicenser ska hanteras i en helvirtuell miljö.

Azure Remoteapp är sedan tidigare känt under arbetsnamnet Mohoro. Enligt Microsoft ska tjänsten finnas i en skarp version innan årsskiftet.

Bland andra nyheter för Azure märks Azure Files, vilket innebär att filer kan delas mellan flera virtuella servrar med hjälp av protokollet Server Message Block. För användare med tunga beräkningskrav lanseras Compute Intensive Virtual Machines for Azure.

– Det är stora virtuella maskiner med snabba kopplingar inom Azure, säger Brad Anderson, chef på Microsofts division för moln- och företagslösningar.

I juni ska Microsoft vidare släppa en förhandsversion av en ny version av tjänsten för återställning efter katastrofer. Den heter nu Hyper-V Recovery Manager, men kommer att byta namn till Azure Site Recovery.

Det finns en förhandsversion av en ny tjänst som heter Antimalware for Azure, för att skydda virtuella maskiner och molntjänster från intrång. I juli kommer Microsoft dessutom att börja kryptera alla filer som lagras på tjänsterna Sharepoint Online och Onedrive for Business Office 365.