Niklas Zandelin, som i mitten på 2000-talet gjorde sig känd som analytiker på Exido, har sadlat om och sysslar numera med att sälja lösningar inom energieffektivisering och det som brukar kallas internet of things, eller sakernas internet.

Eze System, som han startat upp, tillhandahåller en tjänst som gör data från elmätare mer tillgängliga i realtid. Den består av en hårdvara samt en molntjänst – och syftar till att effektivisera energianvändning.

– Det handlar om energimätning och rapportering. Men också om att mäta temperatur, koldioxid och fukt. Vi öppnar också upp för nya områden: Att man kan automatisera och styra till exempel en fläkt på en vingård eller i en byggbod.

I dag har företaget 2000 system ute i fält i världen. En viktig målgrupp är fastighetsbranschen.

– It i fastigheter, det är som att kliva 20 år tillbaka i tiden, säger Niklas Zandelin, så det finns väldigt mycket att göra här.

Hur kommer det sig då att Zandelin gått från analytiker-gebitet till energieffektivisering och internet of things?

– Jag pratade med en gammal bekant, som hade utvecklat en prototyp för den här tjänsten. Från mina kontakter i it-branschen insåg jag att det fanns ett behov, därefter började vi sälja in den, till IBM först. Jag började arbeta med det här 2009, sedan 2011 arbetar jag med det på heltid.

Faktum är att Exido har viss verksamhet kvar, men det är numera bara en bisyssla. Niklas Zandelin säger att han kan dra nytta av de erfarenheter som analytiker han har med sig från tiden på Exido.

– Det finns väldigt stora likheter med det här och att arbeta som analytiker. Det handlar om vad it är och hur det kan användas. Jag arbetade tidigare med att förklara hur it används, det gör jag fortfarande.

– Däremot är det väldigt stor skillnad i företagsstrukturen, mellan ett konsultbolag och ett som arbetar med cloud.

Följer du it-branschen på samma sätt som tidigare – och vad ser du för trender på marknaden? 
– Jag har inte riktigt samma koll på konjunkturen längre, som jag hade tidigare. Annars är det ju trender som sakernas internet och molnet som gäller. Det innebär stora förändringar i branschen. De mindre företag som är helt molnbaserade har en stor möjlighet, de arbetar snabbare och mer sömlöst än de traditionella.

– Sedan är ju en fortsatt konsolidering naturlig. Dessutom märker man ju tydligt hur en ny grupp beslutsfattare växer fram i it-branschen, till exempel cfo:er. Detta blir allt mer påtagligt ju större den generella it-mognaden blir.


Missa inte våra tidigare helgintervjuer:

Stefan Olowsson: Så vändes it-krisen på Försäkringskassan.
Peter Markos: Så får Rotary snurr på välgörenheten.
Ulrika Sax: Därför blev Kista Sveriges Silicon Valley.

Måns Adler: Bambuser-grundaren mot nya utmaningar.
Big data-mästaren: MC hamrar big data åt världens giganter.
Daniel Akenine: "Medeltidsnivå på säkerhetstänket"
Gunnar Hökmark: "Sälj tv-frekvenserna till mobiloperatörerna"
Mr System Center: Mitt i smeten på Microsoft.

Fakta

Namn: Niklas Zandelin.

Ålder: 46 år.

Familj: Gift, tre barn och två katter.

Intressen: I mån av tid utöver jobb och familj ägnas tid åt triathlon, framförallt löpning med bl a två marathonlopp i år.

Gör: Var tidigare vd för Exido, numera driver han Eze System.