Tuffare marknad för Cisco

Steve Blood är analytiker på analysfirman Gartner och följer utvecklingen för kommunikationstjänster. Han ser ett tydligt skifte där de dyra specialiserade utrustningarna tänkta för speciella konferensrum blir allt svårare att sälja.

– Polycom och Cisco säljer fortfarande prylar, men de tjänar inte så mycket pengar på det längre, säger Steve Blood.

Han tror att det inte bara är prisfrågan som gör att intresset för de specialiserade lösningarna inte är lika stort längre.

– De är bra lösningar för bokade möten och konferenssamtal, och det finns företag där det sättet att arbeta fungerar bra, säger Steve Blood.

Men den stora trenden är att se till att de anställda har tillgång till videosamtal även på sin egen pc eller i sin mobil för att snabbt kunna koppla upp ett videosamtal med en kund eller för att kunna ha videomöten med sitt utvecklingsteam.

– Videosamtal skapar mer förtroende än en vanlig chatt eller ett telefonsamtal, säger Steve Blood.

Det kan enligt honom vara viktigt i början av till exempel en kundrelation eller när ett nytt projekt sätts i gång.

Även Niklas Golve, systemingenjör och expert på videokonferenssystem på Cisco i Sverige, ser att trenden går mot att företag vill erbjuda sina anställda videosamtal även utanför konferensrummen. Men tvärt emot Gartners analytiker tycker han att det även stärker försäljningen av de mer avancerade systemen.

– Det är klart att det är många mindre bolag som bara kör med desktoplösningar, men trenden att vi får mer och mer video driver också försäljningen av system för konferensrum, säger Niklas Golve.

De stora systemen går också ner i pris vilket enligt Cisco gör att fler företag är beredda att satsa på specialiserade system.

– Kostnaden har varit kundens största hinder, de vill ha video i konferensrummet men har satt in en vanlig pc med usb-kamera.

Cisco är dock inte berett att gå hela vägen och satsa på rena budgetsystem. Det vill däremot konkurrenterna Google och Microsoft.

Fakta

  • Skype. Det mest kända programmet för gratis internettelefoni, i maj 2011 köpt av Microsoft. Skype lanserades 2003 av Niklas Zennström och Janus Friis.
  • Google Hangouts. Videochatt-tjänst från Google. Ingår i det sociala nätverket Google Plus.