Den finns en uppsjö av företag som levererar färdiga paketeringar kring virtualisering så det gäller att hitta en modell som skiljer sig rejält från mängden. Ett exempel är Gridstore som för fem år sedan bildades på Irland men numera huserar i Mountain View, Kalifornien. I våras ansåg man tiden vara mogen att återvända till rötterna.

– I den europeiska satsningen är det främst den brittiska och nordiska marknaden som vi siktar in oss på. Norden är intressant eftersom vi ser att man gärna tar till sig ny teknik och många svenska bolag har ju satsat på Microsofts virtualiseringsplattform, säger Andy Hill som ansvarar för Gridstores Europasatsning.

Förutom att Gridstore bara fokuserar på Hyper-V har man även ett något annorlunda angreppssätt kring hela virtualiseringen.

– Vår modell går ut på att kvalitetssäkra de virtuella tjänsterna genom en funktion där man kan prioritera trafiken helt individuellt till varje enskild virtuell maskin, säger Andy Hill.

Gridstore utvecklar en egen mjukvara som hanterar detta, allt levererat på burkar från Dell.

Andy Hill berättar att man i nästa månad kommer med nya funktioner som integrerar produkterna helt med Microsoft Systems Center Virtual Machine Manager och Systems Center Operations Manager
.
Ännu så länge finns det varesig några svenska kunder eller något kontor i Stockholm och de experter Computer Sweden pratat med har inte stött på den lilla uppstickaren. Erik Arnberg, marknadschef på Ipeer som satsar både på VMware och Hyper-V tycker det är modigt av Gridstore att gå sin egen väg.

– De har flyttat kontrollern från nätverket till klienterna vilket är en mycket ovanlig approach för att nå maximal skalbarhet.

Han förklarar tekniken med att hårdvaran kommunicerar via ethernet i stället för fiberchannel och liknande men tycker det finns en del frågetecken kring detta.

– Man blir lite nyfiken på om san-noderna kan befinna sig i olika nät, alltså sprida lasten på olika fysiska platser. Men är man beredd att chansa lite så kan det vara en produkt som kan konkurrera väl med andra ethernetlösningar, säger Erik Arnberg.

Fakta

I Gridstores nya utbud finns en enhet kallad Performance node som rymmer fyra vanliga hårddiskar på totalt 12 TB samt en flashdisk på 550 GB. Programmet som hanterar de virtuella maskinerna är Gridstore 3.1 som kom i maj och som snart går att integrera med Microsofts administrationsplattform.