Fortnox lanserar version nummer 3 av sitt affärs- och ekonomisystem. I den nya versionen är nästan all kod omskriven för att utnyttja funktioner i moderna webbläsare.

– Vi har byggt vidare på en plattform som vi började snickra på 2001, men öppnar helt nya möjligheter med html5, nya apparater och responsiv design. Därför har vi gjort om hela vårt ekonomisystem från grunden, säger Jens Collskog, som är vd för Fortnox.

Tio i topp: De är störst på affärssystem i Sverige.

Den nya versionen har en mvc-design, model view-controller, där Fortnox separerar data från presentation och därmed kan öka prestandan ytterligare. Den nya versionen innebär också att alla funktioner ska finnas på ett ställe.

– Tidigare hade ekonomisystemet byggts på från grunden, där man kunde skapa kundfakturor, tidsredovisning, order, fakturering och så vidare på olika ställen. Nu finns alla funktioner på en plats, säger Jens Collskog.

Affärssystemet stöder även kortkommandon och öppning av flera fönster parallellt, samt att lämna fönster öppna utan att spara, för att användaren ska kunna arbeta parallellt med olika arbetsgifter i olika delar av programmet.

Fördjupning: Nu är botten nådd för affärssystemen.

Det nya gränssnittet har också single-page-gränssnitt, där all kod för en process laddas som en sida, utan krav på exempelvis successiv upp- och nedladdning av data i bakgrunden.

– Den enda tidigare fördelen, snabbheten, hos licensbaserade ekonomisystem är borta. I dagsläget är F3 lika snabbt som ett lokalt installerat system, säger Jens Collskog.

Utrullning har skett sedan i december, där totalt 1 100 kunder kör F3, av totalt 75 000 kundkonton. Målet är att samtliga kunder ska konvertera fram till slutet av året. Takten bestäms av ett uppgraderingschema, samt kundernas önskemål om att stanna eller flytta.

Fortnox satsar även på större användare som vill ha kraftfullare affärssystem än småkunderna. Tanken är att fler funktioner ska erbjudas via partner.

– Vi erbjuder ett nytt programmeringsgränssnitt som gör det enklare att bygga integrationer mot Fortnox för leverantörer eller kunder som vill kunna ladda upp eller hämta data från F3, exempelvis till eller från för- eller eftersystem, som kassasystem, webbutiker och andra, säger Jens Collskog.

Traditionellt har målgruppen varit företag med mellan 1 och 20 användare eller redovisningsfirmor.

– Vi ser exempelvis en ökad efterfrågan från företag som vill kunna integrera med exempelvis Salesforce även om deras kundvårdssystem är avsett för större företag än vad F3 är, säger Jens Collskog.

Fakta

Fortnox levererar molnbaserade affärssystem för framför allt småföretag. Bakom den nya versionen ligger två år och närmare 100 000 mantimmar av utvecklingsarbete. Prognosen är att 500 för- och eftersystem ska bli tillgängliga för F3, för att underlätta branschanpassning runt den standardardiserade affärssystemtjänsten.