Kryptering på nätet blir allt populärare. I går skrev Computer Sweden om en kraftig ökning av krypterad webbtrafik med SSL. Från och med i dag ställs också krav på att chattservrar som använder det standardiserade chattprotokollet extensible messaging and presence protocol, XMPP, ska kryptera trafiken både mellan servrar och mellan servrar och klienter.

XMPP är en utveckling av protokollet Jabber och används av en rad olika leverantörer av chatt. Tidigare använde även Google protokollet i sin chatt Talk, men det övergavs när sökjätten i stället valde att gå vidare med annan teknik i sitt nya chattverktyg Hangouts.

Enligt sajten The Register är det 70 stycken chattservrar som slagit på kryptering för XMPP. Krypteringen ska inte ses som en ersättning för annan kryptering direkt mellan användare, men är ett sätt att försvåra för massövervakning av chattrafik enligt organisationen.

Eftersom XMPP är en öppen standard så kan organisationen bakom inte tvinga serverägarna att slå på kryptering. Men många servrar kommer att vägra att ta emot okrypterad trafik för att skapa grupptryck på resten av serverägarna.