Tidigare i dag: It-haveriet inträffade vid 12-tiden idag. Felet är identifierat och personal på Bankomat AB arbetar med att åtgärda felet, uppger Johan Nilsson.

Stoppet gäller samtliga blå uttagsautomater som hanteras av Bankomat AB i hela landet.

Uppdatering 14:00: Sedan en halvtimme tillbaka ska felet vara åtgärdat.

Uppdatering 14:27: Orsaken till it-stoppet är ännu oklar. Enligt Bankomat AB, som sköter 2 200 uttagsautomater runt om i landet åt bankerna, finns det inget som tyder på en hackerattack.

Johan Nilsson uppger till Expressen att stoppet orsakades av ett fel i en databas. Normalt ska systemet i sådana situationer automatiskt växla över till en reservdatabas. Men så skedde inte denna gång.

Uppdatering 15:09: Systemet som styr bankomaterna driftas inte av Bankomat AB självt, utan av outsourcingleverantören Evry, säger Johan Nilsson till Computer Sweden.

Bankomat AB har nu dragit igång en teknisk utredning som att klarlägga de exakta orsakerna som ledde fram till det omfattande it-stoppet.

– Inom ungefär en vecka räknar vi med att ha en väldigt klar bild av förloppet, säger Johan Nilsson.

Upp mot 95 procent av världens uttagsautomater kör olika varianter av Windows XP, så även Bankomat AB. Så sent som i förra månaden slutade Microsoft supporta standardversionen av Windows XP. Supporten för Windows XP Embedded fortsätter dock till 2016.

Men Johan Nilsson avfärdar helt att dagens it-stopp skulle vara kopplat till Windows XP.

– Nej, stoppet skedde i vårt centrala system och har ingenting att göra med Windows XP, säger han.