Under ett par månader har det spekulerats i att Microsoft ska slopa licensavgiften för Windows på surfplattor, något som nu bekräftas. Microsofts affärsområdeschef Thomas Floberg säger att man förutom att göra Windows gratis även minskar hårdvarukraven på surfplattor vars skärmar är under nio tum. Nu är miniminivån 16 GB hårddisk och 1 GB arbetsminne.

– Detta initiativ handlar om att öka prisdifferentieringen och göra det mer relevant att köra Windows för kunder som tidigare valt andra plattformar enbart på grund av priset, säger Thomas Floberg.

Microsoft uppger inte hur mycket tillverkarna brukar få betala för Windowslicensen men ett pris på mellan 25 och 50 dollar, alltså max 350 kronor, brukar anges.

Anders Elbak, IDC:s analytiker tror inte att det automatiskt blir något lyft för surfplattor med Windows bara för att tillverkarna slipper betala licenser till Microsoft.

– Men det är klart att det blir mer intressant att använda Windows i lågprissegmentet där kostnaden för operativsystem har större prispåverkan än på de dyrare maskinerna. Därtill innebär den nya modellen att producenterna kan banta på både arbetsminnen och lagring för att minska priset ytterligare.

Pat Bliemer, chef för Intel i norra Europa, säger till Computer Sweden att de första Windowsbaserade surfplattorna som följer Microsofts nya specifikationer ska presenteras under Computex Taipai i nästa vecka.

– Det här kommer att sätta ordentlig fart på marknaden för mindre surfplattor och fler av dessa kommer att synas i vår stora monter.

Bland de större tillverkare som CS varit i kontakt med vill man ännu inte uttala sig kring de kommande produkterna och om man har planer på att satsa bredare på mindre surfplattor med Windows. HP hör till de företag som introducerat en rad surfplattor i olika storlekar men på Windowssidan håller man sig över tio tum.

– I dagsläget har vi inga Windowsplattor i det mindre segmentet, är allt Anna Josefson, HP:s produktchef för bärbara företagsdatorer vill säga.

På den svenska marknaden säljer HP Windowsmodellerna Elitepad 1000 och Protablet 610, både med 10-tummsskärmar där Elitepad 1000 är en slagtålig modell och har stöd för 4g-modem.

Fakta

Under årets första kvartal stod surfplattor med Android en marknadsandel på 61 procent medan Apple stod för 32 procent. Microsofts andel är på 4,4 procent vilket kan jämföras med 2,3 procent sista kvartalet 2012. 
Källa: IDC