Den nya funktionen Skype Translator blir först tillgänglig som Windows 8 betaapp innan slutet av året, uppger Gurdeep Pall, som är chef för Skype och Lync på ett blogginlägg.

Verktyget är en del av ett forskningsprojekt på Microsoft som går ut på att ge stöd för språköversättning av tal mellan olika språk. Det är också ett exempel på hur Microsoft investerar i grundforskning, uppger Pall.

Under torsdagen på nyhetssajten Recode visade Pall upp nästintill realtidsöversättning av talat språk, mellan engelska och tyska och vice versa.

Detta skedde genom att kombinera Skypes röst- och meddelandehanteringstekniker med Microsoft Translator för textöversättning och neurala nätverk för språköversättning. Gurdeep Pall talade med en Microsoft-anställd, Diana Heinrichs, som är tysktalande.

Med början i en Windows-version och ett fåtal språk planerar Microsoft att lägga till flera språk för olika plattformar och apparater som använder Skype.

Tidigare har Microsoft visat upp tekniken. Det skedde 2012 i Tianjin i Kina, då den tidigare chefen för Microsoft Research, Rick Rashid, talade på engelska, med översättning till Mandarin.

Det faktum att tekniken blir tillgänglig i slutet av året i betaversion innebär ett antal framsteg när det gäller översättning och språkstöd, samt inom neurala nätverk. Ansatsen sägs ha större potential än nuvarande tillgänglig språköversättning mellan röst och text.

Målet är att leverera direkt översättning i realtid utan att de underliggande verktygen behöver någon form av språkträning, uppger Microsoft.