Sara Mazur är doktor i fusionsplasmafysik och har 69 egna patent. Hon har alltid älskat teknik. Och att forska. Det här är hennes tredje vända på Ericsson Research.

– Jag älskar människor också. Jag brukar säga att jag har världens roligaste jobb.

Missa inte: Tio unga it-kvinnor att hålla koll på.

Hon leder 650 människor i en organisation bestående av nära 114 000 presoner, och hon har ett tungt ansvar.

– Vi ska säkerställa att Ericsson har den teknikframförhållning som vi behöver på fem års sikt. Det stora ansvaret är att göra de rätta valen. Nästan alla nya telekomstandarder har börjat hos oss. 2g, 3g, 4g. Nu håller vi på med 5g. 

Om Sara Mazur gör fel val tar konkurrenterna över. Värst och kaxigast är Huawei, men alla från Samsung till ZTE och den japanska jätteoperatören NTT Docomo pratar gärna om sina långt framskridna 
5g-projekt.

Ericsson Research jobbar med 13 olika teknikområden – allt från radioacess till molnteknik. Utvecklingen av 5g genomsyrar alla 13 områden. 5g är dessutom mål­bilden för Ericssons vision om det uppkopplade samhället.

5g innebär ett intelligent supernät. Allt som går att koppla upp kommer också att kopplas upp – från bilen till soptunnan. Det ställer enorma krav på tillgänglighet, tillförlitlighet och prestanda. I sin tur medför det att massiv intelligens måste läggas i näten, speciellt i basstationerna som blir data­center i miniatyr.

Missa inte: Fem internationella it-tungviktare.

It-branschen är av tradition mansdominerad. Ericsson satsar medvetet på att öka andelen kvinnor. Globalt ska en tredjedel vara kvinnor till 2020. Sara Mazur anser att det viktigaste för att nå dit är att väcka intresset. Det måste göras tidigt. Hon är själv engagerad i kontakten med högskolor och universitet, inte minst KTH. Men andelen kvinnor som söker civilingenjörsutbildningarna är fortsatt låg, år efter år.

– Jag tror att det som kan fungera är att visa på möjligheterna – att det här är ett roligt och väldigt intressant jobb.

Förebilder som hon själv är också viktiga för att få kvinnor att ta steget.

– Jag hade en anställningsintervju med en tjej för ett chefsjobb för ett tag sedan. Hon hade inte sökt en chefstjänst tidigare, men hon sade till mig att ”nu har jag bestämt mig för att pröva, eftersom du är researchchef”. Hon tyckte att det var lättare söka med en kvinna som chef, berättar Sara Mazur.

Fakta

Namn: Sara Mazur.
Ålder: 48 år.
Gör: Forskningschef på Ericsson.
Bor: I villa i Saltsjö-Boo utanför Stockholm.
Familj: Man och två barn, 10 och 6 år gamla.
Utbildning: Civilingenjör i elektroteknik, KTH, och teknologie doktor i fusionsplasma­fysik, KTH.
Karriär: Docent i fusionsplasmafysik på KTH. Började på Ericsson 1995 och har sedan dess varvat arbete inom forskningen med arbete på olika affärsenheter. I ledande roller inom teknikutveckling och FoU sedan 15 år tillbaka.