I april kom Microsoft med en större uppdatering av Windows 8 där en av nyheterna var att man kunde starta direkt från ett mer traditionellt skrivbord i stället för det appbaserade gränssnittet. Tydligen var detta något som krävdes för att få verksamheter som jobbar med vanliga kontorsdatorer att överväga ett byte från trotjänaren Windows XP.

– Gränssnittet innebar ett rejält utvecklingssteg och ett nytänkande som passar Nybro kommun perfekt, säger kommunens it-chef Sirpa Koponen.

Hon säger att Nybro kommun blir bland de första i Sverige att gå från gamla Win XP till nya Win 8.1 Update.

– De närmaste åren står kommunen inför stundande pensionsavgångar och för att vara konkurrenskraftiga om de bästa medarbetarna är en användarvänlig och modern it-miljö en mycket viktig framgångsfaktor.

Sirpa Koponen berättar att man hade ett inledande projektmöte i början på mars där en viktig fråga var hanteringen av de cirka 240 program som kommunen använder.

– Under våren uppgraderade vi servrarna till Windows 2012 och nu håller vi på med applikationspaketering, ett arbete som ska vara klart i slutet på juni.

Totalt har kommunen 1 630 datorer varav 630 ska få Windows 8 före sommaren medan de övriga migreras under hösten.

– Vi genomför detta genom att byta ut hårdvaran i 340 datorer där cirka 200 är tunna klienter som byts ut till stationära medan resten ominstalleras, berättar Sirpa Koponen.

Bland de fördelar kommunen ser med övergången till nya Windows är gränssnittet är likadant oavsett om man sitter vid en datorskärm, en läsplatta eller en bärbar dator.

– Man blir väldigt glad att få det nya moderna gränssnittet, säger Gunilla Sundh, pilotanvändare på Nybro kommun. Det känns bara naturligt och det behövs knappast några kurser för att lära sig 8.1.

Att Nybro kommun ligger i framkant när det gäller satsning på Windows 8.1 bekräftas av Microsofts affärsområdeschef Thomas Floberg. Han kan bara nämna några få kommuner som är på gång eller helt klara. Bland dessa kommunkunder märks Kungsbacka där 900 elever fått Windows 8-datorer.

Fakta

Vinnare av den kommunala upphandlingen för projektledning, teknisk support och specialiststöd är det lokala it-företaget Advitum. Företagets vd Markus Persson uppger att man haft fyra konsulter och en projektledare som varit engagerade i Nybroprojektet. Advitum har bara sex anställda och projektet med Nybro kommun är företagets största hittills.