Huvudnumret hittills på Apples stora konferens Worldwide Developers Conference i San Francisco är det nya programmeringsspråket Swift. Tanken är att fasa in det tillsammans med Objective-C som är det etablerade språket i Applevärlden.
En intressant iakttagelse är att det verkar välla upp en del tillbakahållen kritik mot Objective-C nu när det finns en ny sheriff, förlåt, nytt språk, i stan. Det rapporteras bland annat om twitterbilder på Objective-C-böcker slängda i papperskorgar.
Missa inte vår nya sajt om systemutveckling!
Men mest intressant är att Apple verkar ha gjort ett grundligt jobb med Swift. Sett från ett produktivitetsperspektiv är det ett stort plus att Swift ska fungera i den existerande mjukvarumiljön och att existerande bibliotek ska kunna användas. Det innebär dels att det går snabbt för utvecklare att byta språk, dels att Swift- och Objective-C-kod kan samexistera.
Vad gäller enkelhet verkar Apple också ha fått till det. Ett enkelt exempel som illustrerar det är att det går att skriva ett komplett Hello world-program med en rad kod. Det behövs alltså inte en massa definitioner som till synes inte bidrar till affärslogiken i ett program. Det gör att Swift kan konkurrera med skriptspråk som Python vad gäller enkelhet.
Men Swift är ett kompilerat och typat språk. Det är ett vidare ett klassbaserat objektorienterat språk med många funktionella drag. Det finns många nyttiga finesser, som till exempel tuples, vilket innebär att det går att gruppera och skicka runt flera värden tillsammans.
Kontentan är att Apple har bidat sin tid och plockat det bästa av både avancerad språkteknik och enkla nyttiga språkfunktioner. Swift finns tillgängligt i betaversionen av Apples utvecklingsverktyg Xcode 6. Det finns inget i skrivande stund som tyder på att Apple planerar att göra Swift tillgängligt utanför sin egen sfär.