Turingtestet formulerades 1950 av Alan Turing, som anses vara grundaren till den moderna artificiella intelligensen. Ett Turingtest handlar om ifall en människa kan avgöra om denne kommunicerar med en människa eller en maskin.
Om en maskin kan lura en människa att denne kommunicerar med en annan människa, anses den ha klarat Turing-testet.
Detta skedde under ett event på Royal Society under lördagen i London, då ett chattrobot med namnet Eugene Goostman lyckades övertyga mer än tredjedel av domarna att de kommunicerade med en människa.
Eugene Goostman har utvecklats av Vladimir Veselov och Eugene Demchenko. Eugene är designad att simulera en 13-årig ukrainsk pojke. Denna uppgav sig kunna "allt", men hade också förmågan att medge att han inte kunde allt.
"I framtiden planerar vi att göra Eugene smartare och att arbeta med så kallad konversationslogik, säger Vladimir Veselov till IDG News.
Kevin Warwick, som är professor i cybernetik på University of Reading, uppger att Royal Society inte har lagt några restriktioner på ämnesval eller frågor gentemot datorn och därför handlade det om ett korrekt utfört Turing-test.
Turing presenterade bland annat sin idé om att testa datorernas förmåga att uppträda med mänskliga egenskaper i ett forskningspapper från 1950, Computing Machinery and Intelligence, med rubriken "Kan maskiner tänka?".
Uppdatering: Hur tillförlitliga är egentligen uppgifterna om "geniet" Eugene? Inte särskilt, tycker Computer Swedens nyhetschef Marcus Jerräng. Läs vad han tycker här!