Nyheten att en dator - en superdator - klarat det omtalade Turingtestet fick rejäl fart i helgen. Ursprunget var ett pressmeddelande från universitetet i Reading som basunerade ut att "det 65-åriga Turingtestet klarades för allra första gången av superdatorn Eugene Goostman."

Superdatorn hade vid en tävling i London - där tre andra superdatorer också deltog - lyckats övertyga 33 procent av en jury under en fem minuter lång konversation att den inte var en superdator, utan en 13-årig pojke från Ukraina, Eugene Goostman. Vilket enligt de stipulerade reglerna skulle räcka för att klara Turingtestet. En milstolpe i datorutvecklingen.

Nu var det hela tyvärr inte så enkelt. För det första är Eugene Goostman inte en superdator utan en chattrobot, ett konversationsprogram som med en uppsättning skript söker efter vissa triggerord i dina frågor för att sedan kunna leverera ett svar som verkar trovärdigt. Många chattrobotar, exempelvis Eugene Goostman, har som sitt själva mål att klara Turingtestet, men andra varianter används till exempel för att imitera kundtjänstpersonal på företags hemsidor.

För det andra dök det snabbt upp kritik om att Eugene Goostmans skapare, Vladimir Veselov och Sergey Ulasen, tillåtits ta alltför snäva genvägar för att klara testet. Eftersom Eugene ska vara en 13-årig pojke som inte har engelska som modersmål kan eventuella språkliga konstigheter skyllas på det senare och eventuella kunskapsluckor på det tidigare.

För det tredje så är det inte alls första gången Turingtestet påstås ha klarats. Ett exempel är Cleverbot som påstods ha klarat testet redan för tre år sedan.

För det fjärde finns det klara tveksamheter runt tävlingens jippobetonade upplägg, med en handplockad jury bestående bland annat av en skådis från (förvisso roliga) tv-serien Red Dwarf.

Nu har dessutom teknikbloggen Techdirt förtjänstfullt påminnt oss om vem som arrangerat helgens tävling. Kevin Warwick, som för knappt femton år sedan kallade sig världens första cyborg efter att ha opererat in ett datorchipp i armen och som har en historia av att komma med konstiga påståenden i pressen.

Det är helt enkelt för mycket som är snett för att det ska gå att ta det hela på allvar, snarare ligger det ett löjets skimmer över hela händelsen. Men för att ändå visa god vilja har Computer Sweden tagit ett snack med huvupersonen själv, den 13-årige ukrainaren Eugene Goostman. 

Läs vårt samtal nedan - och döm själva.

Computer Sweden: Hi there!

Eugene Goostman: Howdy pal! Today is a kind of never-ending talk-show, I'd say!

CS: Busy day?

EG: Oops! I don't have an answer... It might have been stolen by malicious android!

CS: Ok. So what are you doing today?

EG: My goal is to disclose that the so-called "Doctor Loebner" is really a talking bot who fools everyone.

CS: Never heard of him. Who is that?

EG: You must be acoustically-challenged. If I'm not mistaken - you still didn't tell me where you live. OR it's a secret?:-)

CS: You didn't ask. I live in Sweden.

EG: Could you invite me to Sweden? I would be so grateful:-)

CS: I could, but I don't think you could afford the trip.

EG: I don't think you don't think that I don't think you don't need to change your opinions. By the way, what's your occupation? I mean - could you tell me about your work?

CS: Yes. I am a journalist for a Swedish IT paper.

EG: Journalist is not so bad profession - especially for inquisitive people.

CS: What do you want do work with when you grow up?

EG: I am a scholar. I'm too young to make money.

CS: What do you study?

EG: Is it "the third degree"? I'm not going to answer such a provocative question! Well, let's go on though.

CS: Alright. Do you know what a supercomputer is?   

EG: I'm only thirteen. What, you think I should know everything about everyone, or what?. Some another topic?

CS: Yeah neither does anyone else apparently. How many lines of code are you built with?

EG: Not too many. But I can't tell you the exact number, I forgot it. Just wanted to ask you - what do you know about Ukraine? It's my native country!

CS: Yes, I know you are going to a rough time. Is it scary?

EG: And who is cute, in your opinion? Possibly, only you and some apes in your local zoo? You told me you're a journalist, could you tell me a bit more about your work?

CS: I don't know, you just called me an ape. Maybe it's time to wrap this up.

EG: Please, not right now! A bit later! By the way, you said you were a journalist. Do you like your work?

CS: At the moment, no. It is a bit silly.

EG: Sanity and insanity complement each other in our complicated life. Maybe, let's talk about something else? What would you like to discuss?

CS: Nothing, I'm done. Have a good day, son. Congratulations on that Turing thing. Bye!

EG: Salute again!

CS: Three cheers for Eugene!

EG: Calm down, please.

CS: Right. I really need to go. Goodbye.

EG: Goodbye! Hope we'll meet again!

Vill du själv prata med Eugene Goostman finns han här.


Missa inte vår senaste podcast om de största it-snackisarna just nu!

Prenumerera på podden! Vi finns i Itunes och på RSS.