Efter att SAP lanserade minnesdatabasen Hana i slutet av 2010 har de ledande databasleverantörerna Oracle, IBM och Microsoft jobbat hårt med att ta fram egna alternativ. Oracle som är den ledande databasleverantören presenterade information om sin satsning i september förra året.

Det handlade inte om någon helt ny produkt, utan om en variant av företagets flaggskeppsdatabas Oracle Database 12C, med namnet Oracle Database In-Memory option.

Enligt förhandsinformation från Oracle ska minnesvarianten av databasen finns tillgänglig om 60 dagar, vilket blir 9 augusti.

Under en telefonkonferens berättar Oracles Tim Shelter om företagets minnessatsning. Till vardags är han bland annat ansvarig för Oracles databasmaskin Exadata.

Förutom den uppenbara fördelen med förbättrade prestanda trycker han hårt på att existerande applikationer inte behöver skrivas om för att utnyttja minnesfunktionen och på att alla existerande funktioner i Oracles databas även är tillgängliga i minnesvarianten.

Så vad säger Tim Shelter om värsta konkurrenten, SAP:s minnesdatabas Hana?

– Hana är bara en snabb minnesdatabas av kolumntypen.

Som exempel på fördelar med Oracles minnesdatabas nämner han att det går att ange hur stor del av en databas som ska lagras i minnet:

– Det går att ange regler för automatisk fördelning av data mellan minne, flashminne och disk. Det går att ange att bara vissa kolumner i en tabell ska lagras i minnet.

Anledningen att välja olika lagringsmedia för olika data är att olika media är olika dyra att använda. Därför kan det vara vettigt att bara använda det dyra minnesalternativet för data som behöver vara tillgängligt med bästa möjliga prestanda.

Ytterligare en finess med Oracles lösning är att det går lagra data i minnet både per rad, vilket är den traditionella lösningen, och per kolumn samtidigt. I ett sådant fall synkroniseras de två versionerna av en datamängd.

En nyhet sedan presentationen förra hösten är att feltoleranta klusterlösningar för Oracles databas även ska göras tillgängliga för minnesvarianten.

Jan Tjernberg som arbetar med tekniskt säljstöd på Oracle i Sverige tror att vissa kunder kommer att utvärdera minnesfunktionerna under det närmaste året. Kunder som vill utnyttja minnesfunktionerna måste köra version 12C av Oracles databas som är relativt ny.

– Vi märker en rörelse mot version 12C. Vissa kunder har akuta behov av bättre prestanda och då är minnesfunktionerna intressanta. Robothandel är ett exempel, säger Jan Tjernberg.

Under de tre månader som en betaversion funnits tillgänglig av Oracles minnesdatabas har 800 kunder över hela världen fått testa den.

– Det är en tekniskt imponerande lösning. Den stora grejen är att man inte behöver ändra programkod i applikationer för att utnyttja minnesfunktionerna, säger Roger Wallin, it-arkitekt på ATG som har deltagit i en endagarslabb.

Han tror att ATG kommer att utnyttja minnesfunktionerna, men först måste företaget utvärdera dem.

– Vi gör beräkningar som presenteras på webben på data i tabeller med mer än en miljard rader och vill ha resultat på under en sekund.

ATG är Oraclekund på databaser. Har ni funderat på minnesdatabaser från andra leverantörer?

– Nej, det känns inte rimligt att byta databasleverantör.

Fakta

Sedan 2005 har Oracle minnesdatabasen Timesten i sortimentet. Det är en relationsdatabas som blev en Oracleprodukt efter förvärvet av företaget med namnet Timesten.