I två instanser höll det för Radiotjänst men i i den tredje och sista fick Nicklas Nygren till sist rätt. Han har oförtröttligt överklagat beslutet att se datorer som tv-mottagare och belägga dem med avgift.

– Det känns bra nu, jag har ju jobbat för det här i ett och ett halvt år, säger han.

Hur har du orkat hålla engagemanget uppe? 
– Det handlar ju om att driva ett par goda argument i tre instanser. Och det har ju inte varit ett konstant arbete utan det har varit vissa toppar när jag fått göra en hel del resarch för att inte prata i nattmössan.

Nicklas Nygren har också känt av ett starkt stöd.

– Ja, det har varit en strid ström av supportrar framför allt sedan domen i kammarrätten. Vissa har sett mig som en folkets förkämpe men det är inte det jag handlat efter utan jag har bara motsatt mig att en dator anses som tv-mottagare, säger han.

– En vanlig missuppfattning är att det för min del skulle handla om public service vara eller inte vara men så är det inte alls. Däremot handlar det om att det i själva lagtexten står att apparatur avsedd för tv-program ska beläggas med avgift och det är det jag agerat efter. Dator är inte sådan apparatur.

Det här är första gången som Nicklas Nygren ägnat sig åt att gå igenom lagen och förarbeten i jakt på argument för sin sak.

– Ja, det är en ny erfarenhet: Men jag har inte varit helt utan hjälp. Även om jag inte haft något ombud eller advokat så har många hjälpt till med att peka på felaktigheter i tolkningen och med vad som går att driva juridiskt.

Var du nervös nu när frågan till sist skulle avgöras? 
– Ja, lite. Ett justitieråd ringde i går och berättade att domen skulle publiceras i dag. Men när den kom var jag på väg till jobbet.

Ska du fira nu? 
– Nej, jag har inget sådant planerat. Det blir afterwork och teater i kväll men det har inget med det här att göra.