Senast nätverksjätten Cisco shoppade i Sverige var 2000 då de köpte optikbolaget Qeytone (en verksamhet som senare lades ner). Nu lägger de beslag på det uppmärksammade teknikbolaget Tail-f Systems som utvecklar produkter för nätverkskonfiguration, som de säljer till operatörer och större företag.

Det är också för att stärka sitt erbjudande mot operatörer som Cisco öppnar plånboken och köper bolaget, berättar Fredrik Wester, ansvarig för operatörsverksamheten på Cisco i Sverige.

– Det sker mycket i den här delen av industrin just nu, när det gäller SDN (software defined networking) och NFV (network functions virtualization). Operatörerna vill mer dynamiskt och snabbare kunna förändra sina erbjudanden, och det kräver starka verktyg. Det har Tail-f Systems. Därför passar det väldigt bra för Cisco att få in den här teknologin.

VIDEO: Computer Swedens Mattias Malmqvist kommenterar de senaste dagarnas uppköp.

Cisco betalar 174 miljoner dollar, motsvarande 1,2 miljarder kronor, för Tail-f Systems. Affären väntas göras klart under det fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår, vilket alltså skulle innebära redan i slutet av sommaren.

Fredrik Wester berättar vidare att Tail-f Systems långtifrån är någon ny bekantskap för Cisco.

– Vi träffade dem första gången 2009, lokalt här i Sverige. Därefter har vi haft en del diskussioner.

De ungefär 70 anställda på Tail-f Systems kommer att gå upp i Cisco.

– De anställda går in i vår organisation för molnet och virtualisering. Det är en global organisation, men vi har virtuell närvaro över hela världen, vilket innebär att man rent fysiskt kan sitta i Sverige. Det är ett arbete som fortgår. Men vi är vana att göra förvärv. Vi har förvärvat 160 bolag genom åren, även om det här bara är det andra svenska.

Computer Sweden har sökt Tail-f Systems vd Fredrik Lundberg, men han vill inte kommentera affären.

Tail-f Systems var med på Computer Swedens Hit-bolagslista över Sveriges hetaste teknikbolag i höstas. Två utvecklare på bolaget var också med när CS listade landets främsta utvecklare. Företaget har uppmärksammats eftersom de använder det nästan mytomspunna programmeringsspråket Erlang, som utvecklades på Ericsson.

När SEB Venture Capital tillsammans med grundarna – för övrigt samma personer som utvecklade betaltjänsten Klarnas it-plattform - gick in med 25 miljoner kronor i kapital i bolaget i slutet av 2011 sa Fredrik Lundberg:

– Vi är ett av de bolag som programmerar i Erlang. För nätverksmiljöer är det oslagbart. Jag skulle säga att Erlang varit en förutsättning för att vi har nått så långt som vi gjort.