Inom loppet av bara ett par månader har Google, Samsung, Microsoft och nu senast Apple tagit position i startblocken för att erövra en helt ny marknad – det smarta hemmet.

Det började när Google i ett oväntat drag köpte Nest, ett litet företag som utvecklar termostater, för 23 miljarder kronor. Deras ultradesignade och ständigt uppkopplade termostater används för smart styrning av inomhustemperaturen i bostäder via mobilen.

För ett par veckor sedan var det Apples tur. På den stora utvecklarkonferensen WWDC flaggade bolaget för en gemensam kommunikationsplattform för uppkopplade smarta hemmet-prylar som en del av det kommande mobiloperativsystemet IOS 8. Bland de företag som redan från början teamat upp med Apple märks Philips med sin kollektion av uppkopplade led-lampor, Hue. Och Honeywell, som häromdagen lanserade en puckformad inomhustermostat, påfallade lik Nesttermostaten från Google.

It-bolagens plötsliga vurm för något så udda som inomhustermostater är inget som förvånar Fredrik Fernlund, en av grundarna av Ngenic, ett startup-bolag i Uppsala som också har utvecklat en termostat.

De smarta termostaterna är hjärtat i de flesta smarta hemsystem, säger han. Utsikterna att spara pengar genom effektivare styrning av inomhustemperaturen är oftast drivfjädern för de kunder som köper smarta hem-system.

– Jag tror att kunderna drivs av just det ekonomiska incitamentet. Eller att det finns en väldigt stark måste-ha-faktor hos de här produkterna. Bäst är naturligtvis om det är en kombination av de två. Vi jobbar för att göra vår produkt så attraktiv som möjligt ur båda de här aspekterna, säger Fredrik Fernlund.

Han tycker att det nyväckta intresset för det smarta hemmet är toppen. Det ger möjligheter för Ngenic att surfa på den uppmärksamhetsvåg som Google och Apple skapar.

– De har skapat en internationell buzz kring just det produktsegment som vi håller på med. Men deras termostater fungerar inte på den nordiska marknaden i dagsläget. Vi har fått kunder som hittat oss efter att de börjat kolla på Nest, säger Fredrik Fernlund.

Det är inte bara termostater som är ingår i visionen om det smarta hemmet. Ända sedan de första systemen lanserades i mitten 1980-talet har allt från larmsystem till belysning kunnat styras från en central enhet i bostaden.

Nu när Apple, Google och Microsoft ger sig in i leken väntar en störtvåg av nya uppkopplade prylar på att bli en del av det smarta hemmet. En stor del av de prylarna betonar underhållningsaspekter snarare än nyttoanvändning, spår Juniper Research. Undersökningsföretaget tror att marknaden är på väg mot en fördubbling i värde under de närmaste fyra åren. Från runt 250 miljarder kronor till över 500 miljarder kronor 2018, enligt en rapport från april, alltså strax innan Apple klev in på smarta hemmet-marknaden.

Redan nu översvämmas marknaden av en våg av nya uppkopplade prylar, allt från dörrlås, köttermometrar och kameror till smarta bebisvakter som inte bara videoövervakar det sovande barnet utan också ger föräldrarna möjlighet att sjunga vaggvisor på distans via mobilen så att de ska slippa kliva upp ur sängen.

Trots att idén om det smarta hemmet har mer än 30 år på nacken har det stora genomslaget hittills uteblivit. En lång rad mer eller mindre misslyckade produktsatsningar har mest resulterad i en fragmentiserad och spretig marknad, där prylar från olika leverantörer sällan kan kommunicera i samma nät.

Den här gången finns förutsättningar för en lyckosammare utgång. Nu är det mobilen som står i centrum, en pusselbit som oftast saknats i tidigare satsningar.

När mobilen – eller surfplattan – blir centralen för att fjärrstyra och administrera de uppkopplade prylarna öppnas helt nya möjligheter. Man kan kommunicera med sina prylar i fler situationer och på ett mer flexibelt sätt än när det smarta hemmet bara kunde styras från en pc.

– Du slipper också lägga en massa pengar på huvudenhet för sådana här system, när du redan har mobilen, säger Fredrik Fernlund.