Google köper Nest

13 januari: Många höjer på ögonbrynen när Google plötsligt köper det lilla termostatföretaget Nest för 23 miljarder kronor. Med Nests uppkopplade termostater kan inomhustemperaturen i bostaden styras via en app i mobilen. Effektiviserad energianvändning i hemmet är ett av paradnumren i snart sagt alla smarta hem-upplägg. Den puckliknande termostaten antas därför bli en av huvudkomponenterna i en kommande satsning från Google. (Misstankarna ges ytterligare näring av uppgifter i slutet av maj om att Google överväger köp av företaget Dropcam, ett företag specialiserat på uppkopplade kameror.)

Ny app från Samsung

2 april: Samsung lanserar Smart Home Service i USA, ett koncept som går ut på att man kan styra olika Samsungprodukter i hemmet via en app och en molntjänst.

Partner för smarta hus

15 maj: Microsoft inleder ett partnerskap med Smartlabs Insteondivision. Insteon är ett smarta hem-paket som nu får stöd för Windows och Windows Phone. Det ger möjlighet till styrning och övervakning en mängd funktioner i bostaden, allt från innetemperatur och belysning till garagedörrar och olika typer av larm. Allt styrs från en Windowsmobil eller en Surfaceplatta.

Siri ska styra bostaden

2 juni: Apple presenterar sin plattform Homekit, som en del av IOS 8 som släpps i höst, på konferensen WWDC. Tanken är att en rad funktioner i hemmet ska kunna styras och övervakas via en Iphone eller en Ipad. Apples upplägg får stöd för röststyrning via Siri. När det är dags att lägga sig på kvällen säger man bara ”Siri get ready for bed” och vips släcks alla lampor i bostaden utom i sovrummet och ytterdörren låses automatiskt.

Det Apple hittills visat upp är egentligen bara ett utvecklar-api för att få prylar att samverka i Apples ekosystem. Men namnen på ett par hårdvaruleverantörer som redan nu har teamat upp med Apple har avslöjats. Här återfinns Philips, med sin uppkopplade led-lampa, August. som gör ett superdesignat dörrlås som administreras från mobilen, och Honeywell, som lanserat en uppkopplad bostadstermostat.