1. Riskkapitalet flödar

Fonderna är sprängfyllda

Mycket talar för att riskkapitalmarknaden, som har varit ett sorgebarn under de senaste åren, vänder uppåt nu.

Det finns mycket investeringskapital på marknaden. Svenska riskkapitalbolag som Northzone och Creandum – som har investerat i Spotify, Izettle och Widespace – har ägnat en tid åt att resa nya fonder. Nu sitter båda bolagen på miljarder, redo att investeras.

Andra nordiska fonder som har rests de senaste åren är Sunstone, Northcap och Inventure. Dessutom har flera framgångsrika entreprenörer skolat om sig till investerare efter lyckade försäljningar.

Så sent som i maj gjordes en stor riskkapitalaffär i Sverige då den mobila betaltjänsten Izettle tog in 360 miljoner kronor i nytt kapital. I och med affären fick Izettle in ett par nya ägare, bland annat Intel Capital, vilket också visar att de svenska teknikbolagen fortsatt står högt i kurs också hos viktiga internationella aktörer.


2. Svensk teknik i topp

Massor av spännande nya bolag.

Inte nog med att det finns mycket investeringsvilligt kapital på marknaden. Det finns också många spännande teknikbolag. Och i förrgår köpte Cisco upp svenska Tail-f Systems för 1,2 miljarder kronor.

Det är tydligt att många lovande bolag växer fram i svallvågorna av de mest framgångsrika svenska startupbolagen. Bland annat finns en mängd bolag inom digitala musiktjänster som står och väntar på genombrottet.


3. Hausse på börsen

Fler noteringar på gång

Om inte riskkapitalet lockar så är börsen hetare än någonsin nu i vår. Index är uppe på rekordnivåer. Under loppet av ett par månader har it-företag som Mindmancer, Bimobjects och Clavister börsnoterats och fått in expansionskapital. I veckan har Com Hem noterats. Ytterligare ett it-bolag är på gång i VMS Play. Det är knappast det sista. I USA har svenskgrundade King noterats i en uppmärksam premiär.


4. Tjänstemarknaden vaknar

Temperaturen hög på konsultmarknaden

Efter första kvartalet visade flera av de svenska it-konsultbolagen att vinsterna är på väg uppåt, trots en strukturell prispress och hård konkurrens. Den regionala konsultjätten Tieto har börjat prata om tvåsiffriga vinstmarginaler igen. Acando, Knowit och HiQ övertygade. Till och med Cybercom och Prevas, som har haft det tufft, kunde visa på stärkta vinster.

Det är också bäddat för strukturaffärer på konsultmarknaden. Acando har lagt ett bud på Connecta, som styrelsen i det senare bolaget accepterat. Sigma har köpts ut från börsen av grundaren Dan Olofsson. Konsolideringen kommer att fortsätta. Större kostymer behövs för att möta de globala leverantörerna.

5. Cio:erna släpper bromsen

Affärsutveckling i fokus

Förra året var en tid av besparingar och effektiviseringar, men att döma av en rapport från den globala rekryteringsjätten Harvey Nash skiftar cio:n fokus i år. Om man jämför de svenska cio:ernas prioriteringar är det uppenbart att punkter som affärsprocesser, möjliggöra affärsutveckling och utveckla nya produkter vinner på bekostnad av mer defensiva åtgärder som att spara kostnader och effektivisera verksamheten. Allra viktigast är dock alltjämt en stabil it-leverans.


6. Rekryteringen växer

Efterfrågan på it-proffs ökar

Förra året var ett år av stiltje på arbetsmarknaden. Hälften av de börsnoterade it-konsultbolagen drog ner på personalstyrkan 2013. Arbetsförmedlingen konstaterar att 2013 var ett år då den svenska arbetsmarknaden för it-proffsen i stort sett stod stilla, men att trycket nu ökar.

– Vi har sett en inbromsning i branschen men den har varit temporär. Framöver ljusnar det, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

När Arbetsförmedlingen presenterade sin prognos visade den att antalet sysselsatta inom it ökat under början av året efter att siffran legat stilla under 2013. Konjunkturen för industrin har vänt uppåt och det väntas spilla över på it-jobben.