Sedan några år tillbaka har en rad företag satsat på att bygga ihop servrar, nätverk och lagringssystem i smidiga paketeringar, inte minst Cisco som haft stora framgångar med satsningen på Unified Computing System, UCS. Cisco har sedan 2009 dessutom samarbetat med VMware och EMC kring bolaget Virtual Computing Environment, VCE. Nu har det dock dykt upp ett antal mindre aktörer som försöker knipa marknadsandelar inom samma segment. Först med att etablera kontor i Sverige var Nutanix med produkter som bygger på en mjukvarudefinierad infrastruktur vars virtuella plattform konsoliderar server och lagring till en enda integrerad enhet.  
Näst på tur att etablera sig i Sverige är Simplivity Technology med en produktserie kallad Omnicube.

– Vi drog igång den nordiska satsningen i mars och kommer att ha ett svenskt team på plats 23 juni, säger Nordenchefen Keijo Niemistö som avslöjar att den svenska verksamheten ska ledas av Anders Perlinger som rekryterats från VCE.

Per Sedihn, teknikchef på lagringsleverantören Proact har utvärderat produkter från både Simplivity och Nutanix och säger att båda företagen har spännande tekniska lösningar.

– Produkterna är väldigt lika vid första anblicken men Nutanix bredare stöd för hypervisors och något bättre packningstäthet. Simplivity har å andra sidan en vass funktion för deduplicering som ger ett övertag på vissa områden.

Han beskriver de båda företagens produkter som ”hyperkonvergerade” och att Proact nu kör pilotprojekt för att kunna visa kunderna nyttan med produkter där allt är ihopbakat i samma paket.

– Vi håller på att bygga upp kunskap om hur tekniken faktiskt fungerar, var begränsningarna finns samt jobbar med roi och tco som är lite mer jordnära än vad amerikanerna ibland drar till med.

Ted Schönbeck, teknisk chef på VMware säger att dessa nya aktörer inte ses som konkurrenter utan snarare som partner i VMwares ekosystem.

– Sen är det förstås så att vi med VMware Virtual SAN kan ge våra kunder möjlighet att bygga liknande hyperkonvergerad byggblocksarkitektur på egen hand baserat på valfri serverhårdvara och i de fallen får vi lösningar som rent tekniskt konkurrerar med varandra.

När det gäller Nutanix gick företaget nyligen ut med att man breddar sitt samarbete även med Citrix och Microsoft. Det innebär att produkterna validerat för både Hyper-V och Citrix Xen Desktop. Det gäller inte minst Citrix system för virtual desktop infrastructure, vdi. Nutanix har därtill lanserat något man kallar ”VDI Assurance program” där man garanterar att det alltid finns tillräckligt med infrastruktursresurser för att upprätthålla bästa möjliga vdi-prestanda.

Fakta

Simplivity har sin Nordenchef i Finland men öppnar kontor i Sverige efter midsommar. De två första medarbetarna har rekryterats från företaget VCE (VMware-Cisco-EMC).
Simplivity har tre huvudmodeller i serien Omnicube: instegsmodellen CN-2000 på 5-10 TB, CN-3000 som rymmer 40 TB och tungviktaren CN-5000 som kostar en halv miljon kronor när den är fullt utrustad med 18 diskar och arbetsminne på 395 GB.