Varnish började för några år sedan som ett litet öppen källkodssamarbete i Norge mellan Redpill Linpro och den stora norska nyhetssajten VG. I dag finns programvaran installerad på mer 1,7 miljoner webbservrar runt om i världen.

– Användningen rusade ordentligt kring 2010 när Facebook och Twitter började använda Varnish. Då bestämde vi oss för att bilda ett eget bolag kring det här, säger Anders Lilling, vd för Redpill Linpro.

I dag utvecklar bolaget – Varnish Software – supporttjänster och olika tilläggsprodukter för Varnish, bland annat kring övervakning och strömmande video.

– I dagsläget har vi 130-140 stora kunder. Vi siktar in oss på de allra största användarna, säger Lars Larsson, vd för Varnish Software där Redpill Linpro är majoritetsägare.

Förutom Facebook och Twitter hör även Ebay, Wikileaks, New York Times, BBC och Londons Tunnelbana till dem som idag kör Varnish på sina webbservrar. Framförallt är det bland stora nyhetssajter som Varnish blivit populärt. Uppskattningsvis 60-70 procent av större nordiska nyhetssajterna kör Varnish idag, enligt Lars Larsson.

Anledningen är att öppen källkodprodukten hjälper deras webbservrar att hantera riktigt stora trafiktoppar utan att de drabbas av långa svarstider. Lars Larsson beskriver Varnish som en blixtsnabb webbcash framför webbservern som gör att sajterna kan hantera mycket stora trafikmängder på minimal serverhårdvara.

Webbsajten för Londons Tunnelbana som nyligen började använda Varnish för sitt informationssystem kan numera hantera trafiktoppar med 2 000-3 000 anrop i sekunden på bara två fysiska webbservrar.

– Ett annat exempel är danska Jyllandsposten. De körde Varnish i sina webbservrar när de publicerade de uppmärksammande Muhammed-karikatyrerna för några år sedan. Trots de enorma trafikökningarna gick deras sajt aldrig ner, säger Lars Larsson.

Varnish används också av flera stora sajter som ett verktyg att tråckla sig ut ur större överbelastningsattacker, enligt Lars Larsson.

– Varnish har verktyg för att analysera trafiken och blockera ut den trafik som orsakar överbelastningen.

Anders Lilling menar att Varnish aldrig kunnat få en så stor och snabb spridning om det inte varit en öppen källkod-produkt.

– De communitys som finns runt Varnish är också jätteviktiga för oss när det gäller test och feedback, säger han.