En svensk startup eller mindre företag som vill lägga ut sin it i molnet går antagligen inte in på ibm.com. Mer troligt är att det vänder sig till Amazon, Google eller Microsoft.

– Det stämmer. Men den bilden ska vi nu förändra, säger Christian Klezl, globalt försäljningsansvarig för molnet på IBM.

It-jätten förändrar just nu hela sin sälj- och marknadsorganisation. I Sverige trappar företaget upp, till exempel genom att ordna nya typer av konferenser med talare från andra sorters kundföretag än de som normalt förknippas med IBM, som småföretag.

Talande är att när Christian Klezl ska förklara IBM:s molnaffär tar han hela tiden upp Amazon som jämförelse.

– Softlayer är absolut jämförbart med Amazon. Det är samma publika infrastrukturkoncept och samtidigt en portal för tjänster.

IBM köpte Softlayer Technologies för ett år sedan för närmare 14 miljarder kronor. Det är nu hjärtat i IBM:s plattforms- och infrastrukturtjänst för molnet. IBM har de senaste åren gjort en lång rad stora uppköp inriktade på olika aspekter av molnet.

– Vi har genomfört den mest aggressiva uppköpsrundan av alla våra konkurrenter. De närmsta åren kommer vi att lägga ut ytterligare många miljarder på uppköp.

Är inte det här ett bevis på att IBM saknar innovation i sig självt på området?

– Nej verkligen inte. När det gäller innovation har vi till exempel flest nya patent av alla våra konkurrenter.

– Ytterligare en satsning är att kommersialisera Watson. Vi är åtminstone 2-3 år före marknaden i övrigt. Nu lägger vi ut Watson i molnet, ovanpå Softlayer.

Det speciella med Softlayer är att det går att ha exakt koll på var fysiskt data finns och även låsa fast det till en viss plats.

– Inte så många andra leverantörer klarar den mixen. När de gör lastbalansering vet många inte var data fysiskt finns. Dessutom vill vi att dataöverföring ska vara gratis. Flera av våra konkurrenter tar betalt för när data flyttas runt, vilket ofta kommer som en obehaglig överraskning.

IBM har av tradition många storföretag som kunder. Dessa behöver ta hänsyn till ett arv av traditionellt installerade applikationer samtidigt som de vill införa nya tjänster. Dessutom vill de ha kontroll över data och processer. Därför är det så kallade hybridmoln som växer snabbast för IBM.

När man tänker på IBM tänker man också på hårdvara och infrastruktur. Är det typiskt för IBM:s molnsatsning?

– Det var där det startade. Nu är det konsulttjänster och mjukvara som tjänst som är mest lönsamt för oss. Vi har nu över 100 saas-tjänster.

Det senaste tillskottet är Cloud Marketplace, som lanserades för en månad sedan och där Sverige deltar som ett av de första länderna. Om två veckor öppnas den publikt, redan nu finns 200 tredjepartstjänster där, som en Google Play för företag.

För utvecklare i molnet finns Bluemix, som lanserades i vintras.

– Den innehåller hela IBM:s utvecklarsvit. Men här finns även en massa konkurrentprodukter. Vi tror på öppenhet i molnvärlden, medan en del av våra konkurrenter tvingar in kunderna i proprietära verktyg.

– Eftersom öppenhet är mycket viktigt för oss jobbar vi hårt på öppna standarder som Openstack. Vi är också väldigt öppna för partnerskap. Det går inte att uppfylla alla kunders krav på egen hand.

Tankeväckande är ändå att den stora massan av molnnyheter från IBM har kommit under det senaste året.

Ligger ni inte ganska långt efter era konkurrenter?

– Vi var bland de första att tala om tekniken. Tar du virtualisering, som är en nyckelteknik för molnet, har vi hållit på med det sedan 1969 i våra stordatorer. Och det var vi och Google som först lanserade marknadstermen i ett whitepaper.

– Däremot var vi inte först med att snabbt trycka ut nischprodukter. Vi var kanske också sent ute med plattform som tjänst (paas).

Det ska förändras. De närmsta åren ska hela IBM stöpas om som företag. Nya kompetenser kommer att behövas. Det som är obsolet säljs ut, som pc-verksamheten eller x86-servrarna. Under senare år har IBM framför allt satsat på uppköp av nischade molntjänsteleverantörer för vissa branscher eller affärsprocesser, som Kenexa för hr och rekrytering - som IBM köpte för 1,5 år sedan för 8,5 miljarder kronor.

– Vår saas-portfölj kommer att växa dramatiskt de närmsta åren, säger Christian Klezl.

Fakta

IBM:s molnaffär omsatte 4,4 miljarder dollar förra året och växte med 69 procent. Den växte 50 procent under första kvartalet i år. Målet är att 2015 omsätta 7 miljarder dollar. I sammanhanget är det lite, IBM omsatte 2013 99,8 miljarder dollar.

Molnfakta:

  • 5,5 miljoner transaktioner sker i IBM:s moln varje dag. 
  • IBM har genomfört 30 000 molnprojekt bland kunder under de senaste fem åren, varav "hundratals" i Norden.
  • En av IBM:s globalt största molnkunder är en svensk bjässe inom detaljhandel. IBM vill inte tala om vilken. Klart sedan tidigare är i varje fall att Ikea är en stor IBM-kund.