2013 lär gå till säkerhetshistorien efter en hel rad uppmärksammade incidenter. Och trots att mycket av detta i första hand inte drabbade oss i Sverige verkar det ha fått ringar på vattnet även här. Via en undersökning genomförd av YouGov på uppdrag av EMC visar det sig att tre av fyra svenskar prioriterar säkerheten före bekvämligheten när det ska surfas.

Hela 77 procent av svenskarna tackar nej till en bekvämare tillvaro på nätet om det går ut över integriteten. Siffrorna går helt emot vad resten av världen säger, där bara 51 procent väljer integritet över bekvämlighet.

Magnus Backman, teknikchef på EMC Sverige, förklarar att skillnaden ligger i att svenskarna är mer vana att vistas digitalt.

– Vi har en hyfsat avancerad it-mognad i Sverige, använder alla former av it-tjänster och är öppna med att handla mycket online. Det gör att vi också blir exponerade på ett annat sätt och får tänka till innan vi gör något, säger han.

– Sedan har vi tidigare sett hur den digitala identiteten har stulits och använder kanske inte samma lösenord överallt. Det märker jag bara av att titta på min familj och mina vänner. De är snabba på att ändra lösenord om de ser att något har inträffat.

Samtidigt visar siffrorna att Sverige är tryggare över nätet än vad många andra länder är. 41 procent av svenskarna uppger att de någon gång råkat ut för bedrägerier på internet, att jämföra med 51 procent, som är genomsnittet i världen. De vanligaste bedrägerierna är att e-postkontot blir hackat och att kreditkortsuppgifterna hamnar i fel händer.

– Vi är rätt medvetna, mogna och framåt. Det kan man se hos våra företag också, att man investerar mycket i de här frågorna.

Eftersom många svenskar befinner sig på resande fot så här års, och där stöter på mängder av okända anslutningar kan det vara läge att tänka lite extra innan man kopplar upp sina enheter.

– Det är sunt förnuft som gäller. Man bör inte ha automatiskt anslutning till wifi och man ska se till att lösenordsskydda både laptop och telefon.