Det är ekonomiföretaget Visma som har frågat småföretagare i Sverige om de kan koppla från arbetet medan de befinner sig på semester. Och resultatet är tydligt – bara en av tio tillfrågade stänger av sin firmatelefon under ledigheten. Istället ser mer än var tredje småföretagare till att ständigt hålla sig uppdaterad på mejl och telefonsvarare.

− Den tekniska utvecklingen är både på gott och ont för småföretagare. Alla funktioner som numera finns i de smarta mobilerna gör att både bankärenden och stora delar av annan administration kan skötas precis när- och var som helst, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs som gjort undersökningen.

Undersökningen stämmer överens med det som fackförbundet Unionen tidigare har sagt, att många känner ett krav att hela tiden vara tillgängliga.

Däremot behöver det inte vara negativt att känna ett ständigt behov av att hålla sig uppdaterad. Många företagare uppger rent av att det kan ha en lugnande effekt att ha koll på verksamheten.

– Personlig effektivitet som företagare handlar om att ha en balans mellan ”att göra” och ”att vara”. Att kunna vara koncentrerad och fokuserad ibland men också kunna ”göra ingenting” mellan varven, säger beteendevetaren Nina Jansdotter.

Rolf Dahlberg håller med:

− Vad det ytterst handlar om är självfallet att hitta en balans i livet. En tanke kan vara att sätta upp regler för sig själv, exempelvis att man bara kollar mejlen en gång om dagen, helst på morgonen så att man hinner agera. Då sover man lugnt på kvällen och är något brådskande så finns sms och telefon, säger Rolf Dahlberg.