Det är säkerhetsföretaget Sophos som har tagit fram statistik över de länder där flest antal skräpmail skickas. Ensam i toppen befinner sig USA, som är hemland för nästan en fjärdedel av all världens spam. Närmaste konkurrent, Frankrike, ligger långt bakom med runt sju procent av världens samlade skräppost.

– Majoriteten av spammet skickat utan vetskap från datorer som är smittade med någon form av virus. Om man inte är tillräckligt försiktig kan man alltså bli en del av problemet, säger Sophos.

– Vi brukar prata om den mänskliga faktorn i vår kommunikation. Det är viktigt att få folk att förstå riskerna med att klicka på länkar i mail utan att tänka på konsekvenserna, även om mailen kommer från bekanta.

Sverige återfinns först på plats 68, följt av Norge på plats 70 och Danmark på plats 75.

– De nordiska länderna befinner sig på ungefär samma nivåer som vi har sett tidigare.

– Nordiska länder har traditionellt sett haft väldigt bra skydd mot virus. Logiskt sett har deras datorer alltså inte skickat ut så mycket spam.

Majoriteten av skräpposten kommer från infekterade Windows-klienter. När Sophos tidigare sammanställde vilka länder där säkerhetshoten var som minst placerade sig Norge längst upp och Sverige som nummer två.

Att USA ligger först är kanske inte någon skräll med tanke på storleken på landet. Sett till spam per invånare placerar man sig däremot betydligt lägre ner, först på elfte plats. Här är det istället Bulgarien och Vitryssland som är de värsta skurkarna.

Just Vitryssland har tagit ett stort steg i rätt riktning jämfört med förra årets rapport, då man placerade sig på en klar förstaplats i kategorin. Istället är det Schweiz som överraskar negativt, med en tredjeplats sett till spam per capita.

– Vi vill inte tillrättavisa någon men man bör komma ihåg att nästan all spam som vi får in beror på att någon har slarvat med säkerheten.

Fakta

USA - 24.20 procent
Frankrike - 6.7 procent
Kina 6.2 procent
Italien 5.2 procent
Ryssland 5.1 procent
Tyskland 3.6 procent
Sydkorea 3.2 procent
Ukraina 3.0 procent
Spanien 2.8 procent
Vietnam 2.7 procent