Förvandlingen är titeln på en av litteraturhistoriens mest kända noveller. Franz Kafka börjar novellen med meningen: ”När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar, fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt”. Nu när Microsoft är mitt uppe i en grundläggande förvandling går associationerna lätt till novellen, men det beror inte på att företaget kommer att komma ut som en jättelik insekt, utan på att Microsoft genomgår den hittills största transformationen i sin snart 40-åriga historia.

Satya Nadella leder transformationen. Han har 20 år i företaget, men blott ett halvår som vd och uppenbarligen gillar marknaden hans arbete. Microsofts aktiekurs har i princip legat stilla i tio år, men sedan Nadella tillträdde har den vänt uppåt. Kundernas inställning är blandad. Windows 8 har inte varit någon succé precis, men det är molntjänsten Office 365. Enligt företaget prenumererar i dag 5,6 miljoner konsumenter på den och tillväxten gör Office 365 till den snabbast växande produkten i företagets historia.

Det finns också gott om sänken, som Surface och mobiltelefonerna. En besvärande fråga är hur företaget ska kunna räkna hem köpet av Nokia på 7 miljarder dollar, men det kanske ska ses som kaffepengar för ett företag som har en kassa på 85 miljarder dollar?

Frågetecknen gör att vissa amerikanska analytiker hävdar att Microsoft inom 18 månader kommer att sälja av mobiltelefonerna.

Hur det blir med Surface, som hittills har kostat företaget åtskilliga miljarder, återstår att se. Mycket hänger på hur framgångsrik Surface Pro 3 blir. Microsoftanställda är eld och lågor, vilket man inte kan säga om deras inställning till Windows 8. Kanske Windows 9, som kommer i början av nästa år, kan få upp mungiporna igen.

Exemplen är blott krusningar på ytan av den genomgripande förändring företaget genomgår. När Ballmer slutade som vd hade Microsoft blivit ett företag som marknadsförde och sålde produkter, med Nadella vid rodret har företaget blivit ett innovativt företag, som utmanar.

Det visade Nadella inte minst när han framhåller att, även om Windows är starkt på persondatorer, så finns operativsystemet på endast 15 procent av alla processorbaserade saker i världen. Ja, han har på kort tid öppnat för att slagordet ”Windows först” inte längre är självklart för företaget. Det märktes inte minst när han mycket snabbt drev igenom en Officeversion för Apples Ipad. Något som Ballmer uppenbarligen var tveksam till. Nadellas beslutsamhet blir också tydlig när han sätter upp målet att på sikt föra samman Windows till ett operativsystem oberoende av vilken hårdvara det körs på.

Men den riktigt stora förvandlingen, som möjliggör framgången för bland annat Office 365, är den ständigt pågående utvecklingen Azureplattformen. Hur många miljarder företaget har investerat i datacenter runt om i världen är inte känt, men det är åtskilliga. Azure hade många barnsjukdomar, men den utvecklas ständigt och har i dag alla nivåer i molnplattformen.

Här är en historia från verkliga livet, som illustrerar potentialen hos plattformen. Ett svenskt företag behöver extra kapacitet för sina utvecklare och vänder sig till sin sourcingpartner. Där får det svaret att det kommer att ta sex månader att ordna. Utvecklarna går i taket och vänder sig till Microsoft. Där blir svaret: Det tar sex minuter.

Nadella gillar också att citera tyskspråkiga författare. Nyligen utgick han från Rainer Maria Rilkes citat som lyder så här ungefär: ”Framtiden går in i oss, för att omvandlas inom oss, långt innan den är här”. Nadella tar citatet som utgångspunkt för att hävda: ”Vi måste fråga oss, vilken idé kan jag realisera?”