Drygt två år har gått sedan de fyra svenska mobiloperatörerna lanserade sin gemensamma mobilbetalsatsning Wywallet. Hittills har det varit knapphändigt med siffror om hur det egentligen går med satsningen.

Det enda konkreta siffror som presenterats är att Wywallet uppger sig ha 1,3 miljoner registrerade användare och att 1 100 handlare anslutit sig till mobilbetaltjänsten.

Men nu kommer en liten fingervisning om hur det går ekonomiskt i den årsredovisning som 4T – bolaget bakom Wywallet – lämnat in till Bolagsverket:

  • Under fjolåret gjorde mobilbetalsatsningen en förlust på strax över 71 miljoner kronor.
     
  • Omsättningen stannade på 21,5 miljoner kronor.

Se mer: Danska Wywallet undvek de svenska misstagen

Av årsredovisningen framgår också att de fyra ägarna, Telia, Telenor, Tele2 och Tre, fått skjuta till stora belopp för att finansiera mobilbetalsatsningen. Hittills har Wywalletbolaget fått lite drygt 147 miljoner kronor i aktieägartillskott av mobiloperatörerna.

Wywallets vd Jakob Söderbaum säger dock att ekonomin för mobilbetalsatsningen utvecklas helt enligt plan.

– Wywallet används av fler än 1,3 miljoner vilket gör att vi har en ledande position på marknaden. Att verksamheten inte visar svarta siffror ännu är naturligt i det skede vi befinner oss i. Vi har en positiv utvecklingskurva och är övertygade om att marknaden för mobila betalningar kommer att växa betydligt under kommande år, säger han.

Betydligt muntrare siffror hittar man hos bankernas mobilbetalsatsning Swish som också lämnat in sin årsredovisning till Bolagsverket. Tjänsten har används för mobilbetalningar mellan privatpersoner, och sedan i våras även mellan privatpersoner och företag.

Trots att Swish lanserades ett halvår senare än Wywallet har bankernas mobilbetalsystem lockat till sig fler användare. I dag använder närmare 1,5 miljoner personer tjänsten. Antalet har fördubblats sedan årsskiftet.

– I dag ligger vi före de interna mål som satts upp och vi ser att antalet transaktioner ökar varje månad, säger Per Ekwall, koordinator för marknadsfrågor åt Swish.

I bokslutet för 2013 gör dock även bolaget bakom Swish en förlust på 1,5 miljoner kronor, samtidigt som de sex banker som äger Swish sköt till 12,4 miljoner kronor i aktieägartillskott.

Fakta

Wywallet – mobiloperatörernas gemensamma mobilbetalplattform:
Sms-betalningar, mobilbetalning i butik, köp på nätet och mobilbetalning mellan privatpersoner.
Antal kunder: 1,3 miljoner
Förlust 2013: drygt 71 miljoner kronor

Swish – Bankernas system för mobilbetalningar:
Mobilbetalning mellan privatpersoner samt mellan privatpersoner och företag/föreningar.
Antal kunder: 1,5 miljoner
Förlust 2013: 1,5 miljoner kronor