Sedan några år tillbaka har svenska lärosäten möjlighet att ansluta sig till e-mötessystemet Sunet Connect som bygger på Adobe Connect och nu kommer Sunet Play som bygger på den amerikanska öppen källkodsplattformen Kaltura.

Sunet Plays systemförvaltare Markus Schneider säger att Adobe Connect har varit något av en framgångssaga för svenska lärosäten men att man sett ett behov av en tjänst som huvudsakligen är fokuserad på video och dessutom har stöd för flera plattformar.

– Video dyker upp på många ställen i lärosäten och Kaltura har fokuserat på just detta att det finns en uppsjö av olika format och fångstmöjligheter och källor som man gärna vill få ordning på.

– Man behöver ha ett central ställe att förvalta, bestämma hur öppet eller slutet det ska vara och sedan kunna erbjuda ett spela upp varifrån du vill utformat alternativ. Det är något annorlunda än att ha ett webbmötesverktyg där det primära syftet är realtidskommunikation, säger Markus Schneider.

Kalturas molnbaserade videotjänst har funnits sedan 2007 och används av en lång rad medieföretag och universitet för nyhetssändningar och distansutbildningar. Här finns funktioner både för att skapa och underhålla mediebibliotek samt integration med andra system för live-streaming och även grupprogram som Sharepoint.

– Det finns olika integrationsmöjligheter och appar till Kaltura och att jobba på en enkel integrering med Adobe Connect ligger i deras roadmap så att man fortfarande kan använda Connect för inspelning och skicka ut det till ett samlat ställe. Kaltura har visat att de kan sådant genom att de redan har en liknande integrering med Webbex, säger Markus Schneider.

Det samarbete som Sunet nu inlett med Kaltura innebär att Sunets kunder kan beställa extra funktioner, exempelvis konsulttjänster samt olika versioner av Kalturas mobil-app med egen branding.

Fakta

Priset för att ansluta sig till tjänsten Sunet Play är för närvarande 50 000 per år och sedan ytterligare lika mycket per TB lagring men Sunets förhoppning är att kunna sänka priset om många högskolor ansluter sig.