Imation förknippas kanske mest med konsumentprodukter som dvd-brännare och hörlurar men sedan företaget köpte brittiska Nexsan i början på 2013 ingår betydligt tyngre produkter i utbudet.

Nexsan har tillverkat och levererat lagringssystem sedan 1999 och har under senare år satsat både på system med traditionella hårddiskar och flashenheter.

– Vi har jobbat med Nexan många år innan Imations uppköp, säger Tony Johansson, teknikchef på Alphabridge som har agenturen för Nexsan i Sverige.
Nu är Alphabridge i färd med att distribuera en ny generation av Nexans produkter i E-serien där man börjat utnyttja diskar på 6 TB och därmed kan komma upp i 3,5 PB per rack.

Den nya versionen av Nexsan E-Series har fått stöd för 16 Gb fibrechannel som ska ge ökad fart i dataöverföringen. I det nya utbudet ingår även expansionsmodulen E32XV som ska underlätta utbyggnaden.

– Generellt går den här typen av tyngre produkter till landsting, universitet, större företag och större kommuner, säger Tony Johansson. Han uppger att priset ligger på cirka 1,4 miljoner kronor.