Försäljningen av servrar växer och väntas fortsätta öka fram till efter 2015, spår analysföretaget IDC I en färsk rapport.

Även om tillväxten under senaste kvartalet endast låg på 2,5 procent, jämfört med motsvarande period i fjol, så konstaterar IDC att tillverkarna nu kan se en uppgång efter ett ras i försäljningen under fem kvartal i rad.

Marknaden gynnar uppgraderingscyklerna, där många kunder nu ersätter sina system efter den tidigare finanskrisen.

– Andra faktorer är att försäljningen av x86-baserade servrar har varit stark, som en följd av att onlinejättar som Google och Facebook bygger ut sin infrastruktur, säger IDC:s analytiker Kuba Stolarski, till IDG News.

Unix- och stordatorbaserade system fortsätter att minska, men utgör nu en så liten del av marknaden att det är den positiva x86-effekten som slår igenom.

Även nya typer av servrar, i form av konvergerad infrastruktur från Cisco Systems och VCE ökar, vilket bidrar tilltillväxten.

Marknaden ökade mellan april och juni från 12,3 miljarder i omsättning, till 12,6 miljarder dollar.

Tillväxten väntas fortsätta, som en följd av Intels nya serverplattform Grantley Xeon, som väntas leda till nyinvesteringar.

Microsoft planerar att avsluta supporten för Windows Server 2003 OS, vilket väntas leda till uppgraderingar.

Däremot väntas effekten av att Microsoft har avslutat supporten för Windows XP att bli svagare, då många kunder behåller existerande hårdvara och endast uppgraderar operativsystemet.

HP behåller topp-positionen med 25,4 procent av omsättningen, vilket innebär en svag ökning jämfört med året innan.

Cisco ökar mest, med en tillväxttakt på 35,4 procent. Företaget har fortfarande endast en andel på 4,4 procent, där företaget delar en fjärdeplats med Oracle, vars försäljning ökade något.

Bland förlorarna återfinns IBM, som är på väg att sälja ut sina x86-servrar till Lenovo och därmed tappade 10 procent. Dell minskade samtidigt med 6,5 procent.

Fakta

         Andel Förändring
1. HP 25,4% + 4,0%
2. IBM 23,6% -10,2%
3. Dell 16,6% - 6,5%
4. Oracle 5,9% +3,9%
4. Cisco 5.,8% +35,4%

Källa: IDC