Som en tvåstegsraket kommer Intel snart att lansera en större uppgradering av processorer, först för bärbara datorer 5 september och tre dagar senare en upphottad version av serverprocessorn Xeon. I vanlig ordning har man skickat ut ett antal produkter till sina samarbetspartners.

Magnus Wetterberg, HP:s produktchef för servrar berättar att man sedan ett tag tillbaka har haft servrar med nya Xeon på test hos olika svenska företag och ska ha en större lansering 24 september då man samtidigt passar på att fira 25 år med Proliant, alltså företagets serverserie.

– Från start kommer vi ha tre till fem modeller att visa upp med nya Xeon. Eftersom Intel byter mikroarkitektur med ny socket måste vi byta alla moderkort och även uppgradera en rad underliggande komponenter så det handlar om en rejäl uppgradering av vårt sortiment i en process som pågår i flera månader, säger Magnus Wetterberg.

Han berättar att man inledningsvis uppgraderar sina storsäljare som förses med version 3 av Xeon e5 2600 som har 18 processorkärnor jämfört med version 2 som bara har tolv.

– Generellt kan man säga att prestandan ökar med 30 till 70 procent samt att priset går upp med tio procent. Det innebär att man på samma server kan köra 140 virtuella maskinen i stället för knappa 100 som gällde förut.

Övergången från tolv till 18 kärnor kan innebära vissa överväganden för företag som betalar programlicenser utifrån hur många kärnor ett system har.

– Där får man se upp lite så man inte behöver köpa licenser för en halv miljon extra. VMware försökte ett tag att ta betalt per kärna men fick lägga ner det efter massiv kritik. Så när det gäller virtuella maskiner blir det i stället en prisfördel att köra ett system med många kärnor, säger Magnus Wetterberg.

Även bland övriga serverleverantörer ligger man på för att kunna visa upp nya servrar i samband med Intels lansering.

– Vi gör vår lanseringar i anslutning till Intels release och räknar med att börja leverera i månaden som följer, säger Erik Aldrin produktchef för Fujitsus servrar.
Först ut bland Fujitsus nyheter märks Primergy RX2540 M1 som ersätter modell RX300 S8 och sedan ska även resten av utbudet uppgraderas.