De första telefonerna med stöd för närfältskommunikation, nfc, kom redan 2007 då Nokia blev först ut med tekniken. Men det skulle dröja ytterligare tre år innan Samsungs Nexus S blev först med att använda nfc på en Androidtelefon. Innan tekniken fick ordentligt fotfäste ville belackarna gärna tolka förkortningen som ”nobody fucking cares” men med 275 miljoner sålda nfc-telefoner förra året, upp från 120 miljoner 2012, är något av ett genombrott att vänta.

– I Sverige säljs det redan flera smartphones med nfc än utan så vi kan nog börja tala om en kritisk massa även om Apple dröjt med sin satsning, säger IDC:s analytiker Anders Elbak.

Han, likt många andra bedömare, tror att Apple kommer att haka på nfc-trenden inom kort och bli aktiva aktörer när det gäller att bredda användningsområdet för nfc.

– Den stora frågan är ju vad nfc ska användas till. Ska det bara handla om att para ihop mobiler med trådlösa högtalare eller handlar det om ett genombrott för mobila betalsystem?

Anders Elbak pekar på de problem och höga kostnader som nfc-baserade betalsystem måste hantera.

– Det är fortfarande relativt dyrt att utveckla kompletta betalsystem kring nfc och både banker och kreditföretag är inte speciellt förtjusta i tekniken. Då är det lättare för andra typer av företag att satsa på detta.

Får man tro rapporter från amerikanska medier har Apple inte bara för avsikt att lansera en nfc-telefon utan även knutit till sig flera aktörer kring betalningslösningar, däribland American Express, Visa och Mastercard.

Bland de specialister som under lång tid följt utvecklingen kring mobila betalningssystem finns Lars Aase, mångårig marknadschef på Accumulate och numera representant för den nya, norska aktören Meawallet.

– Jag tror att betalning med mobil och kort går mot nfc och redan nu ser vi att de flesta nya terminaler som levereras har stöd för denna teknik. Många länder har börjat acceptera nfc-kort och i USA ska alla nya kort förses med ett chip vilket kommer att innebära nya generationer av terminaler som stöder nfc, säger Lars Aase.

Terminaler som har stöd för nfc finns exempelvis hos Ica sedan ett par år tillbaka.

– I nuläget använder vi inte nfc-funktionen i våra betalterminaler men vi ser fram mot att det kommer kundvänliga och säkra nfc-lösningar i kort och telefoner och är beredda att släppa på sådana lösningar, säger Icas presschef, Ola Fernvall.

Fakta

I Sverige såldes det 1,9 miljoner mobiltelefoner under första halvåret i år. Av dessa var det cirka en miljon som hade stöd för nfc medan 900 000 saknade denna teknik. Skiftet mot nfc skedde redan för ett år sedan då det under första halvåret såldes 978 000 telefoner med nfc och 908 000 utan, enligt analysföretaget IDC:s uträkningar. 
Analyser från IHS Technology visar att antalet nfc-telefoner kommer att öka från 275 miljoner enheter i år till 1,2 miljarder 2018.