65,4 miljoner ton – så mycket elektroniksopor beräknas vi ha om tre år. Skrot som innehåller mängder med giftiga kemikalier. Men vad gör då de stora jättarna som Apple, Samsung eller Dell åt saken? De senaste åtta åren har Greenpeace granskat 16 av de stora aktörerna och i årets granskning är det tydligt att det går framåt. När det gäller mobilmarknaden har företag som Apple, Nokia och Samsung sett till att hälften av den nu fri från gifter som PVC och bromerade flamskyddsmedel BFR enligt rapporten. Och bäst i klassen är Apple som också som enda företag städat bort gifterna även ur mobiltillbehören.

– Apple ger en försmak av vad företag kan göra för att städa upp elektronikmarknaden som ansvarar för stora miljöavtryck. Trots framsteg återstår mycket att göra innan företagen kan ge konsumenterna gröna mobiler, laptops och TV-apparater, säger Therese Jacobson, ekotoxikolog Greenpeace Sverige i en kommentar.

Dessutom konstaterar Greenpeace att tillverkningan av mobiler och datorer är väldigt energikrävande och att kolkraften dominerar som energikälla.

– Så länge företagen inte ökar andelen förnybar energi i leverantörsleden kommer våra prylar lämna efter sig smutsiga avtryck, säger Therese Jacobson.

De granskade företagen är Acer, Apple, Dell, HCL, HP, Lenovo, LGE, Nokia, Panasonic, Philips, RIM, Samsung, Sharp, Sony, Toshiba och Wipro.

Fakta

Mobiltelefoner
Gått före sedan 2008: Nokia, Sony Mobile Communications, Apple
Efterföljare, nu fria från PVC och BFR: LGE, Samsung, Acer, RIM
På efterkälken: Panasonic

Datorer och plattor
Gått före sedan 2008: Apple
Efterföljare, nu fria från PVC och BFR, men där det fortfarande finns i kablarna: HP, Dell, Acer, Wipro, LGE, Lenovo, HCL, Samsung, Toshiba
På efterkälken: Sony, Panasonic

Källa: Greenpeace, Greener Gadgets: Designing the Future