Telegram (www.telegram.org)

Telegram är mest känd för sin app för Android och IOS. Den fick mycket uppmärksamhet när Whats App köptes av Facebook i våras och många började leta efter alternativ. Bakom appen står bland andra Pavel Durov som står bakom Rysslands största sociala nätverk V Kontakte. Telegram ägs dock av en separat stiftelse och finns enligt grundarna inte för att tjäna pengar. Appens källkod är öppen och det har därför utvecklats ett antal klienter även för Windows, Linux och OSX. Kommunikationen är krypterad men Telegram har tillgång till nycklarna. I mobilversionen finns dock en funktion för att kryptera chatten hela vägen från mobil till mobil utan att den hamnar i klartext på Telegrams servrar.


Cryptocat (www.crypto.cat)

Cryptocat är chattapplikationen som bland andra Edward Snowden och Glen Greenwald använde under arbetet med den gigantiska NSA-läckan. Appen finns som insticksprogram till webbläsarna Chrome och Firefox och som app till IOS. Till skillnad från de övriga apparna utgår Cryptocat från chattrum, men sedan i våras finns även en koppling för att chatta krypterat med sina Facebookvänner.


Bit Torrent Bleep (http://labs.bittorrent.com/experiments/bleep/)

Bit Torrent har mest gjort sig känt för fildelningstekniken med samma namn. Nu jobbar företaget bakom på en chatt och ip-telefonitjänst som ska garantera både säkerhet och anonymitet. Hittills finns Bleep bara i en alphaversion för Windows, men utveckling sker även för andra plattformar. Det går att registrera sig för Bleep med sin e-postadress, telefonnummer eller ett valfritt användarnamn.


Tox (tox.im)

Tox är en meddelandetjänst med stark koppling till utvecklare som hänger på den (ö)kända webbsidan 4Chan och tanken är att den ska vara en ersättning till Skype. På flera sätt påminner den om Bleep, både i det att du kopplar dig samman med dina chattkamrater via en öppen nyckel och genom att programmet fortfarande är i en testfas. Hittills finns ett flertal klienter för Android och för Windows, Linux och OSX. Tanken med att använda en öppen nyckel är att användaren ska slippa registrera sig.