Plumpa kommentarer på Facebook, sexistiska skämt från scenen och en huvudtalare som har en rättsprocess om sexuellt ofredande hängande över sig. Entreprenörseventet Stockholm Tech Fest, som startar i dag, har kritiserats hårt för sin grabbiga attityd. Eventet har utsatts för allt från bojkott av deltagande bolag till att Klarna, en av sponsorerna, anordnat ett eget kvällsevenemang enbart för kvinnor kvällen före. Arrangörerna har sedan bett om ursäkt om alla inte skulle känna sig välkomna på arrangemenaget och infört en policy för talare angående sexistiska skämt. MTGx och arrangören delade därefter tillsammans ut 300 gratisbiljetter till just kvinnor.

Startupbranschen är kanske Sveriges mest ojämställda bransch och får nu smaka på hur positionerna för jämställdhet snabbt flyttats fram i Sverige. Här handlar det om företagare som ofta ser sig själva som moderna, framåtblickande och välutbildade. Nu riskerar de i stället att framstå som gubbiga och konservativa i både allmänhetens och experternas ögon. Även om andelen kvinnor inom traditionell it är besvärande låg framstår bolag som HP, Capgemini eller Sogeti som rena rama kvinnoparadisen om man ska jämföra med de flesta unga coola startups som flockas runt hubbar som Sup 46 eller Stockholm Tech Fest.

Men vad är det bolagen riskerar – mer än tillfällig kritik i media och ogillande av teknikintresserade kvinnor? Jo, en del av talangpoolen. Teknikbaserade startups jobbar från första dagen på en global marknad och de flesta bolag lider brist på just talangfulla utvecklare och projektledare.Att då skapa miljöer där kvinnor inte känner sig hemma tror jag motverkar dessa bolags möjlighet att utvecklas tillräckligt snabbt. Samtidigt är underlaget av kvinnor rätt dåligt. Fortfarande är det få kvinnor som utexamineras från tekniska utbildningar och kvinnor finns ofta på marknads-, hr- eller kommunikationssidan inom it. Men med tanke på att tusen kvinnor anmält sig till Klarnas uppvärmningskväll inför Stockholm Tech Fest känns det ändå som att det finns en vilja, attityd och intresse för att ändra könssammansättningen på morgondagens startutbolag. Jag hoppas bara att killarna är tillräckligt snabba på att släppa in kvinnorna så att vi kan få extra fart på svenska unga teknikbolag.

Dessutom ...

... är hösten igång med nya dataintrång. Nakenfoton på kändisar har stulits från Apples molntjänst och kreditkortsuppgifter verkar ha försvunnit från hemmafixarkedjan Home Depot. Uppmärksamheten kring (bristen på) it-säkerhet har väl aldrig varit större. Och it-säkerhetsbolagen kommer att tjäna mer pengar än någonsin.