Minecraft är en svensk framgångssaga med få likar. Spelet som Markus "Notch" Persson påtade ihop på egen hand blev på några få år ett världsomspännande fenomen – förutom miljoner hängivna spelare har Minecraft använts av allt från stadsplanerare till biståndsorganisationer. Och pengarna har rullat in i samma takt. Förra året omsatte Mojang 2,1 miljarder kronor och gjorde en vinst på över 800 miljoner kronor.

Markus "Notch" Persson – som absolut inte vill kallas entreprenör – har redan innan Microsoftaffären blivit miljardär. Sedan 2011 har han fått in 1,85 miljarder kronor i licensintäkter från Mojang till det egna bolaget där rättigheterna ligger.
Men "Notch" har också delat med sig. Förutom att dela ut en del av Mojangs vinst till personalen på det lilla bolaget med omkring 40 anställda, har han även under våren tagit in medgrundarna Jakob Porsér och Carl Manneh som delägare i rättighetsbolaget. I samband med omstruktureringen plockade de tre ut en aktieutdelning på 1 miljard kronor.

Nu knackar Microsoft på dörren – eller som det verkar vara, Markus Persson som knackat på Microsofts dörr – och den stora plånboken har lagts på bordet. Wall Street Journals källor talar om summor på 2 miljarder dollar, motsvarande 14 miljarder kronor. Det skulle inte bara göra Markus Persson till mångmiljardär, utan även göra hans medgrundare stormrika. Sett till ägarfördelningen kommer "Notch" andel bli 9,8 miljarder kronor, Jakob Porsér får 2,9 miljarder och Carl Manneh 1,1 miljarder kronor.