Att Markus Persson och de andra två delägarna, Jakob Porsér och Carl Manneh, finner pengarna attraktiva är kanske inte så märkligt i sig, vem skulle inte göra det? Nej, det handlar mycket mer om vad bolaget och dess grundare står för.

Markus Persson och hans Minecraft är själva symbolen för de så kallade indiespelens genombrott. Han lanserade sin första version av spelet 2009, det år som små spelstudior började slå igenom på allvar med spel på Facebook, i App Store och genom att släppa spelen själva på webben. Äntligen fanns ett sätt för de små, mer experimentella studiorna att gå förbi förlagen, raka vägen till spelarna. Och ingen gjorde det så bra som Markus Persson.

Inte nog med det; han tog betalt för det också. Om det var två saker han hade tagit med sig från åren som spelutvecklare på King var det dels att inte bara påbörja utan även göra klart spel, dels att det var helt okej att ta betalt.

I dag är Markus Persson en av spelvärldens få kändisar, samtidigt som han privat skyr uppmärksamhet, är blyg och ytterst sparsam med intervjuer. Men på en punkt har han inte fruktatrampljuset: I kampen för just indieutvecklare mot storbolagen. Han har kritiserat bland andra Microsoft, EA och King offentligt. Engagemanget har gått så långt att han ordnat enorma gratisfester nästan enbart för just dessa mindre utvecklare.

Och det är här chockeffektenkommer in, att denna indieikon med oerhört starka principer vill sälja till ett bolag som i allt väsentligt tycks vara motsatsen till just indie. Enligt mina källor är det dessutom Markus Persson själv som tagit initiativet, vilket även stämmer med hur jag känner Mojang; den här affären skulle inte ske om det inte var helt på Markus ”Notch” Perssons villkor.

Ur företaget Mojangs perspektiv är Microsoft faktiskt ett logiskt val. Microsoft upptäckte Minecraft långt tidigare än de andra, och det har klickat mellan de båda företagen från första kontakt. Utifrån hur Mojang upplevt Microsoft och blivit behandlade av dem är det snarare så att den här affären antagligen endast kan göras med just dem.

Jag kan egentligen bara se ett skäl till att Markus Persson skulle vilja göra affären: Han har av något skäl tröttnat på alltihop. Kanske har Mojang och Minecraft helt enkelt blivit en kreativ börda för honom. För hur ska han någonsin kunna toppa skapelsen av vare sig spelet eller företaget? Att göra sig av med det minskar pressen på honom att prestera en ny storsäljare och i stället kan han kanske ägna sig åt det han vill allra mest: koda spel just för att det är roligt.

För medan vi andra funderar på den här affären, är tydligen den största nyheten i Markus Perssons värld den här veckan, att döma av hans Twitterkonto, att han listat ut hur grafiken i klassiska spelet Doom ritas upp.

Som om det inte ens pågick en 14-miljardersaffär.