Förra året drog Techeq igång – en utmaning till teknikföretagen att arbeta med jämställdheten – 63 företag är med i arbetet hittills. Och nu börjar det även röra på sig när det gäller kvinnliga kodare. Det syns exempelvis inom spelbranschen där de kvinnliga utvecklarna blev fler förra året – om än från låga nivåer. Nyanställda kvinnor i spelbranschen ökar med 38 procent jämfört med 27 procent för männen visar årets index som Dataspelsbranschen just presenterat.

Det växer också fram allt fler nätverk och mötesplatser för kvinnliga kodare. Från mer specialiserade nätverk som exempelvis PyLadies Stockholm för kvinnor som är intresserade av att utveckla i Python till allt större event och sammankomster. Exempelvis höll Klarna evenemanget Women Create Tech med tusen kvinnliga deltagare i samband med Stockholm Tech Fest.

I förra veckan gick Codess av stapeln. Microsoft och Skype ligger bakom eventet där kvinnliga kodare möts och nätverkar.

– Vi har ju satsat på att få in fler kvinnor i it-branchen länge men jag tycker att intresset ökat markant. Förra gången vi ordnade eventet var första året i Sverige och i år tog biljetterna slut snabbt, säger Therese Thorstorp som är en av projektledarna.

– Det är inte så ofta tjejer i it-branschen möts på det här sättet och stämningen blir väldigt bra.

Ett av skälen till det ökade intresset tror hon ligger i att utvecklare behövs i allt fler branscher.

– Jag pratade med en inkubator som arbetar med startups och de konstaterade att det inte alls behöver handla om teknikbolag i dag – alla företag behöver teknisk kompetens, alla produkter bygger på det.

Det leder i sin tur till att kodning blir en väldigt användbar kompetens.

– Att plugga ekonomi har länge varit ett sätt att få många dörrar att öppna sig. Men det känns som om teknisk kompetens är den nya öppna dörrar-kompetensen, säger hon.

– Dessutom är det viktigt för mig personligen som kvinna att andra kvinnor ser de möjligheter som finns inom it-branschen. Så länge det är en snedfördelning av könen i branschen kommer Microsoft att jobba för att få in fler kvinnor. Det är lite av en självklarhet att en jämn könsfördelning ger både ny input och en bättre stämning än om det bara män eller kvinnor.

Netlight, ett av de företag som initierat Techeq, håller också The Code Pub, en återkommande meet up för kodande kvinnor. I september är det dags för ett större event.

– Det är ettårsjubileum av Code Pub, säger Boel Sjöstrand, coo på Netlight.

– Code Pub är en meet up för kvinnor som vill bli bättre programmerare. Vi skapade det för att det saknades ett event som var mer handson – där vi faktiskt sitter ner och programmerar tillsammans.

Hon ser det ökande intresset för kodning som en samhällstrend.

– Det avdramatiseras allt mer och är något alla behöver kunna lite om. I dag programmerar barn och det börjar till och med komma in i skolan. Det blir som ett språk till vid sidan av franska, spanska eller tyska.

Dessutom är vägarna in i kodningen fler i dag än tidigare.

– Förut var det den matematiska vägen men nu kombineras det med den kreativa och den språkliga. Det breddar och gör att fler individer lockas till det.

I senaste CS-podden pratar Anna Gullstrand, vd på digitalbyrån Fröjd, om grabbigheten i startupscenen.

Fakta

Suget efter duktiga utvecklare är stort samtidigt som branschen i dag är väldigt ojämlik. Inte bara Microsoft satsar på aktiviteter för att locka kvinnliga kodare. Google meddelade exempelvis i somras att man satsar 50 miljoner dollar på att få kvinnor och minoritetsgrupper som arbetar i teknikbranschen att vidareutbilda sig inom programmering.

* Techeq
* Codess
* The Code Pub
* PyLadies
* Women Create Tech