Imint har under flera år levererat sin kamerateknik Vidhance till olika typer av spaningsflyg, inte minst militära drönare, ett område där stabila videobilder givetvis är topprioritet. I oktober lanseras en ny lösning där fokus ligger på mobiltelefoner.

– Eftersom våra algoritmer för videostabilisering är hårt optimerade för prestanda och arbetar i realtid är det möjligt att lägga till vår mjukvara direkt i telefonens operativsystem och därmed ge en stor förbättring av handhållet filmande, säger företagets vd Andreas Lifvendahl.

Utvecklingen mot mobilsidan inleddes förra året när Imint fick en förfrågan från några av de stora telefonleverantörerna.

– Kamerafunktioner är en av de stora slagfälten där man gjort stora investeringar för att få stillbilder till en mycket bra kvalitativ nivå. Striden förefaller nu röra sig vidare mot video där användarupplevelsen av kvalitet på egna filmklipp inte alls når upp till förväntningarna, säger Andreas Lifvendahl.

Den kamerateknik som Imint nu är på gång med är en vidareutveckling av Vidhance där man analysera de långsamma gungande rörelserna som kommer av att man rör sig med telefoner.

– Vi delar upp dessa rörelser i avsiktliga respektive oaviktliga och släcker ut de senare. Effekten blir en mjuk video, nästan som filmad med en kamera på räls.

Andreas Lifvendahl säger att han följt lanseringen av Apples nya Iphones med stort intresse och särskilt den teknik som Apple kallar cinematic video stabilization.

Även Intel har nyligen presenterat teknik, Realsense, som ska förbättra filmandet med surfplattor och mobiler medan Microsoft fått tillgång till svenska Scalados videoteknik som förvärvades av Nokia.

– Det är väl i linje med vad våra öron mot marken snappat upp och tillsammans med Instagrams Hyperlapse-app stärker det antagandet att nästa stora slagfält inom mobil kameranvändning kommer att vara just kring video.

I den mobilsatsning som Imint nu gör förhandlar man inte enbart med mobiltillverkare utan även företag inom bildhantering och grafik.

Den första versionen av Imints nya videoteknik ska presenteras på en Android-telefon i oktober och sedan återstår att se om Imint kan göra om Scalados bravad med att bli något av standard på avancerade telefoner.

– Scalados resa är något vi tittat på och inspirerats av. Vi vill bli för video vad Scalado blev för stillbilder. Det är nog ett kärnfullt sätt att beskriva vår självbild, säger Andreas Lifvendahl.

Fakta

Företaget grundades 2007 på idéer från en gemensam forskningsgrupp mellan Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitets Centrum för bildanalys. Den teknik som utvecklats kallas Vidhance och har sålts till ett antal bolag och militära myndigheter.