När andra veckan i den danska dataintrångsrättegången mot Gottfrid Svartholm Warg och en 21-årig dansk man avslutades i fredags hördes säkerhetsexperten och Tor-utvecklaren Jacob Appelbaum som expertvittne. Enligt sajten Torrentfreak upprepade Appelbaum sitt vittnesmål från de svenska hovrättsförhandlingarna mot Gottfrid Svartholm-Warg. Där stod han anklagad för att ha brutit sig i stordatorer hos Nordea och Logica (nuvarande CGI).

Det vittnesmålet gick ut på att visa att polisens undersökning inte alls utesluter att Gottfrid Svartholm Wargs dator varit fjärrstyrd i samband med intrången. Bland annat visade Appelbaum att undersökningen av Svartholm Wargs dator inte varit tillräcklig och som exempel visade han upp ett kort Python-program som skulle kunna ha använts för att ta kontroll över datorn.

Precis som när han vittnade i Sverige så kritiserade Appelbaum åklagarens kompetens när det handlar om it.

– Det är uppenbart att han inte förstår teknik överhuvudtaget, sa Jacob Appelbaum till danska Radio24syv efter sitt vittnesmål.

I samband med sitt vittnesmål upprepade Jacob Appelbaum också sin åsikt att Svartholm Warg är en politisk fånge. Däremot förnekar han att han skulle känna honom privat.

– Jag tror att samtalet jag hade med åklagaren i två minuter utanför rättssalen precis nu är längre än något jag haft med Gottfrid, sa Jacob Appelbaum enligt tidningen Politiken.

I den svenska rättegången bidrog vittnesmålet till att Gottfrid Svartholm Warg blev frikänd i den delen av åtalet som rörde intrången hos banken Nordea. I fallet med Logicas datorer ansåg rätten att de intrången pågått under så lång tid att fjärrstyrning inte varit trolig.

Rättegången mot Svartholm Warg väntas fortsätta oktober ut.