Med IOS 8, alltså det nya operativsystemet för Ipad och Iphone, är Apples förhoppning att man ska kunna locka till sig nya typer av användare, främst inom branscher där företaget ännu inte har så stor närvaro. Ett exempel på det är sjukvårdssektorn där Apple visserligen lyckats attrahera personal som kan ersätta papper och penna under ronden mot digital inmatning på Ipad. Men med IOS 8 kommer ett nytt programmeringsgränssnitt kallat Healthkit som ska göra det möjligt att inte bara digitalisera rapporthanteringen utan även förse personalen med ny kunskap.

Läs mer: Pyttekommunen som slår storebror på it-fingrarna.

Som exempel på detta nämner Apple möjligheten att kunna få fram värden som blodtryck, blodsockernivåer och vikt hos hjärt- och diabetespatienter. Redan nu har man inlett samarbeten med personal på amerikanska universitetssjukhus som börjat testa tekniken med riktiga patienter.

Ytterligare en nyhet i det nya operativsystemet är Homekit som kan få stor betydelse för alla företag som är verksamma inom området ”Internet of Things”. Här hägrar möjligheten att kunna koppla ihop diverse smarta produkter, exempelvis låssystem, strömbrytare, kylskåp, termostater och övervakningskameror.

För att ge utvecklare möjlighet att anpassa sina produkter för Homekit och Healthkit inför Apple nu nya regelverk som ska göra det lättare för tredjepartsutvecklare att bygga in stöd för olika produkter som ska kopplas ihop med Iphone och Ipad. Samtidigt ändras även villkoren i Apples licensavtal där det exempelvis framkommer att personlig information som samlas in via Healthkit inte får återanvändas i kommersiellt syfte.

Med IOS 8 går Apple alltså överlag mot en mer öppen värld där tredjepartsutvecklare ska ges möjlighet inte att ansluta flera externa tangentsbordsmodeller utan även sådant som rör kameror och interaktion mellan olika appar.

Som exempel på denna mer öppna attityd kan nämnas att det nya operativsystemet får fullt stöd för html5-tekniken WebGL för 3d-grafik, något som stöds i både Firefox, Chrome, Internet Explorer 11 och Opera.

Även när det gäller Apples egna produkter innebär IOS 8 en större öppenhet när det gäller kopplingen mellan Mac och Iphone/Ipad. Nu kommer en funktion kallad Continuity där OS X-enheter kan kommunicera med IOS 8-prylar. Det innebär att man kan starta en process på datorn och fullfölja den på mobilen, åtminstone om man sitter på samma nätverk. Via Airdrop går det även att fildela smidigare mellan olika enheter medan funktionen Handoffs ska göra det enklare att jobbar med e-post, kalenderar och webbläsare som öppnas på olika enheter.

Oavsett om man använder Iphone eller Mac är den nya versionen av Icloud Drive samlingspunkten för alla filer men dessvärre ingår bara 5 GB i gratisversionen medan både Google och Microsoft numera upplåter 15 GB gratis.

Turligt nog är dock IOS 8 gratis och blir tillgänglig för nedladdning senare under kvällen.

Fakta

Apples nya operativsystem går att köra på Iphone 4s och Ipad 2 samt alla versioner därefter. Dessutom stöds IOS 8 i den femte generationen av Ipod touch. Operativsystemet är gratis för nedladdning från 17 september.