Mailpile är ett av alla projekt som efter Edward Snowdens avslöjanden förra sommaren vill ge användare ökad möjlighet att hålla innehållet i sina meddelanden hemligt med kryptering. Mailpiles idé är att använd klassisk pgp-kryptering men att dölja det mesta av den krångliga nyckelhanteringen för användaren.

Efter en gräsrotsfinansieringskampanj, så framgångsrik att Paypal misstog den för ett bedrägeriförsök, så har företaget nu en första betaversion av sitt e-postprogram färdigt.

Designfilosofin bakom Mailpile verkar vara att påminna så mycket som möjligt om Gmail och andra webbmejl för att förvirra nya användare så lite som möjligt. Programmet körs också som en lokal webbsida på den egna datorn, eller på en server, och när användaren ska skicka eller ta emot e-post så sker det via den vanliga webbläsaren.

Mailpile fungerar också tillsammans med till exempel Gmail eller andra leverantörer som erbjuder e-post via imap-protokollet.

Programmet har tidigare funnits ute i ett antal tidiga testversioner men finns nu i en betavariant som utvecklarna bakom säger är ganska nära en skarp version. När Computer Sweden testar hittar och importerar Mailpile en pgp-nyckel automatiskt och den används sedan också för att logga in i programmet.

När ett e-brev skickas är det sedan enkelt att välja om det ska signeras eller krypteras innan det når mottagaren. Även programmets sökindex och lokalt lagrade brev kan krypteras. Det märks att programmet fortfarande inte är helt färdigt och det finns fortfarande buggar. Utvecklarna säger på Mailpiles sajt att de har pengar kvar för fyra månaders utveckling och innan dess ska en skarp version finnas färdig.