Se när Computer Sweden är på besök i Swedbanks nya lokaler: 

– Vi utmanar sättet som digital tjänsteutveckling bedrivs i bankvärlden genom att it och affärsutveckling nu får jobba sida vid sida. Men också genom att vi infört ett mer agilt arbetssätt, säger Jonas Gavelin, som chefar över it-personalen på nya utvecklingsavdelningen.

Swedbanks nya avdelning för digital utveckling ser inte ut som man föreställer sig en bank. Inga stiffa bankkostymer så långt ögat når. I stället unga utvecklare i t-shirts som i inglasade mötesrum skyfflar runt neonfärgade post it-lappar på väggar av rå, obearbetad plywood.

– Nu finns it med på dagordningen tidigt i processen. Vi får chansen att gå in i projekten redan när de blir till, det är väldigt roligt, säger Jonas Gavelin.

Allt fullkomligt skriker av startupkänsla. I den ombyggda industrilokalen med råbetonggolv och blottlagda ventilationstrummor i jätteformat trängs pingisborden med färgglada soffkuddar, tjocka ryamattor och hypermoderna utvecklararbetsplatser. Det är led i en medveten strävan att bygga upp en egen dynamisk miljö inom banken som understöder det arbetssätt som används på utvecklingsavdelningen, förklarar Lotta Lovén, digital affärsutvecklingschef.

– Vi arbetar annorlunda. Vi har ett mer projektbaserat arbetssätt. Miljön här bidrar till att skapa den rätta känslan, säger hon.

När Swedbank i somras flyttade huvudkontoret från Stockholms city till ett nybyggt kontorskomplex i Sundbyberg fick alla inte plats.

– Vi avstod platsen i det nya huvudkontoret – om vi fick flytta ihop med it i stället, säger Lotta Lovén.

Sagt och gjort. I dag jobbar totalt 180 affärs- och it-utvecklare tillsammans med att ta fram Swedbanks kommande digitala tjänster i den ombyggda fabrikslokalen alldeles intill huvudkontoret.

– Vi har dragit vinstlotten, tycker Lotta Lovén.

Vi hastar upp för en slamrande industritrappa tillverkad av galvaniserade järngaller för att nå övervåningen.

– Först ville de ta bort de här trapporna och ersätta dem med något mer ”bankigt”. Men vi sa nej. Vi vill behålla dem precis som de är, säger Lotta Lovén

– Den där råa känslan, säger en röst längre ner i trappan.

Det är Max Koszela. Han är digital strategichef på utvecklingsavdelningen och berättar lite om vilka typer av nya onlinebanktjänster som man jobbar med.

– Nya tjänster kring crowdsourcing och digitala betalningar är exempel på sådant vi tittar på, säger han.

På övervåningen möts vi av en lång rad av spekulativa tågkupéliknande sittgrupper i skarpa färger. Ett flertal arbetsbord står uppställda framför en mycket stor fönstervägg med en ovanlig utsikt. Hela fönsterväggen vetter rakt in mot insidan av ett stort parkeringsgarage.

– Det är populärt att sitta där och arbeta. Det är den lugnaste delen av lokalen, säger Jonas Gavelin.

Han berättar att de arrangerat hackatons på utvecklingsavdelningen, där både it- och affärsutvecklare och användbarhetsexperter deltar. Senast tittade man på vilka banktjänster som kan utvecklas kring Google Glass. Nästa hackaton planeras kring jul. Vad som bli ämnet då, är ännu inte bestämt.

– Men det skulle exempelvis kunna handla om tjänster kring Apple watch, säger Jonas Gavelin.

På vägen ut passerar vi återigen de inglasade sammanträdesrummen med de omålade plywoodväggarna. Varje enskilt projekt på utvecklingsavdelningen har varsitt sådant mötesrum.

Ska väggarna verkligen vara omålade?

– Ja. Men du är inte den förste som ställt just den frågan, svarar Max Koszela med ett vagt leende.

Bland de projekt på utvecklingsavdelningen som hittills hunnit bli färdiga tjänster märks exempelvis Utgiftskollen som hjälper Swedbanks mobilbankskunder att planera, överblicka och planera sin privatekonomi.

Fakta

Nya uppstickare
De senaste åren har flera privatekonomitjänster kommit ur den svenska startupmyllan. Tink och Qapital är de mest uppmärksammade. Tink tog i förra veckan in 28 miljoner kronor i nytt riskkapital och har 200 000 användare.

Nätbankerna
Onlinebankerna med Avanza och Nordnet i spetsen kan röra sig snabbare tack vare avsaknaden av tunga legacysystem. Ett exempel på det är Shareville, Nordnets sociala nätverk för aktiesparare som kom i somras.