Fram till nu har endast administratörer haft rätt att godkänna vilka verktyg från Marketplace som får användas på deras Apps-domäner,

"Om du arbetar för en organisation som använder Google Apps for Work, Google Apps for Education eller Google Apps for Government, så får du nu ökad tillgång till verktyg som hjälper dig att arbeta snabbare, mer effektivt och i ökat samarbete", uppger Chris Han, som är produktchef på Google Apps Marketplace på ett blogginlägg som lades ut under onsdagen.

Administratörerna förlorar dock inte kontrollen helt. De som själva vill välja ut vilka applikationer som ska vara tillgängliga för slutanvändarna kan vitlista de delar av Marketplace-katalogen som är godkända. De kan också stänga vissa appar för nedladdning.

Apps Marketplace innehåller bland annat tredjepartsapplikationer för Apps inom områden som affärssystem, kundvård, projekthantering, säkerhet, styrning och redovisning.

Målet med onsdagens frisläppande av apparna tycks vara att öka användningen av Marketplace. Fortfarande finns en grupp som inte är tillåten att installera appar från Marketplace, enligt grundinställningarna och det är skolanvändare av Apps for Education-domäner.