Genom affären utökar SAP sin portfölj av molnbaserade applikationer, där Concur är inriktat mot administrativa lösningar för bland annat affärsresor och kostnadshantering.

Köpet sker några veckor efter att Bloomberg rapporterade att Concur avslöjade att företaget befinner sig i förhandlingar med flera potentiella köpare, däribland SAP, Oracle och Microsoft. Oracle bestämde sig för att inte genomföra en affär och Microsoft uppgav sig i efterhand inte vara intresserat, enligt Bloomberg.

– Idag genomför vi det största köpet någonsin inom hyrtjänster för applikationer, säger SAP:s vd Bill McDermott, till IDG News.

Concur har huvudkontor i Bellevue, i delstaten Washington och har 4 200 anställda och mer än 23 000 kunder världen över, med totalt 25 miljoner användare. Företagets styrelse har godkänt affären som väntas ske under första kvartalet nästa år. Dess omsättning ökade med 28 procent till 178,4 miljoner dollar under kvartalet som avlutades den 30 juni, en tillväxt som dock skedde utan lönsamhet.

SAP och Concur har flera gemensamma kunder och Concur har skapat en konnektor som gör det möjligt att länka ihop dess mjukvara med SAP:s ekonomisystem. SAP räknar med att dess affärsnätverk kommer att hantera transaktioner för över 600 miljarder dollar årligen efter att affären blir klar, i mer än 25 länder. SAP ser även en stor potential för Concur bland sina tidigare kunder. I dagsläget har Concur sin största kundbas i Nordamerika, men genom köpet kommer dess hyrtjänster nu att lanseras även i Europa, Latinamerika och Asien.

Concur använts av ett antal storföretag, däribland Deutsche Bank, Kellogg, Chevron och Google.