Enligt nyhetssajten Venturebeat har den nya gemensamma organisationen, Simply Secure, ännu inte några produkter redo. Men i en pressrelease uppger företagen att dagens säkerhetsverktyg, trots sin höga effektivitet och säkerhet, sällan utnyttjas då de är obekväma och svåra att använda.

Sannolikt är Dropbox det företag som är mest inblandat i den nya organisationen, även om dess chef, Sara Sinclair Brody, tidigare var projektchef på Google.

Projektet har sin upprinnelse i ett antal stora hack som har skett, däribland mot Apples säkerhetssystem, där flera kändisars nakenbilder läcktes ut, samt visselblåsaren Edward Snowdens avslöjanden om omfattande datainsamling från den amerikanska övervakningsmyndigheten NSA.

Förutom Dropbox och Google, ingår även organisationen Open Technology Fund, University College i London och World Wide Web Consortium i samarbetet.

Målet är att erbjuda verktyg som samtidigt ökar säkerheten för användarna och som har en design som gör tekniken intressant att utnyttja, uppger företagen.