Första upplagan av Nordic.js samlade 550 utvecklare i slutet av förra veckan för två dagars konfererande på Värmdö utanför Stockholm. Bakom konferensen står Johannes Edelstam, Martina Elm och Jonny Strömberg.

De driver till vardags start-up företaget Confetti som utvecklar ett verktyg för eventmakare, och de är alla tre engagerade i att skapa olika typer av event och mötesplatser kring programmering och utveckling i Stockholm.

Johannes Edelstam står till exempel bakom Stockholm.js som är det största gruppen på tjänsten Meetup i Stockholm för människor som är intresserade av programmering.

– Av det har jag sett finns det ett väldigt stort intresse för att träffas och prata om Javascript, säger han.

Han tycker också att Stockholm saknat den här typen av stora teknikkonferenser.

– Det finns ett uppdämt behov av sådana här konferenser. De första biljetterna sålde slut direkt när de släpptes, säger Johannes Edelstam.

De flesta besökarna på konferensen är från Sverige. Men det finns representanter också från övriga nordiska länder.

– När vi släppte biljetterna hade vi inte satt några talare, så då kanske man är mer beredd att köpa en biljett om man är härifrån, säger Johannes Edelstam.

De tre tycker konferensens viktigaste uppgift är att inspirera besökarna. Bland talarna har de försökt få till en bra blandning från olika områden.

– Det som är spännande med Javascript är att det berör så många människor både på back end-sidan och front end-sidan och vi ser till och med att folk bygger robotar och nästan hårdvarunära programmering med javascript, så det finns mycket att ösa ur det, säger Johannes Edelstam.

Bland deltagarna på konferensen finns en viss kritik mot att programmet blivit för fluffigt med för långa pauser och för lite innehåll som rör Javascript direkt. Men de långa pauserna är en del av idén bakom konferensen.

– Vi vill att folk ska ha tid att lära känna varandra och prata med varandra så vi har lagt mycket tid på pauserna med 30 minuter presentation följt av 30 minuter paus, säger Jonny Strömberg.