HP:s vd Meg Whitman var tänkt att leda ett kombinerat företag om de både hade slagits ihop till en enda systemjätte, avslöjar Wall Street Journal.

Lagringsjätten EMC har lagt nästan ett år på diskussioner om en fusion med HP och utvärderar fortfarande alla alternativ som en följd av att vd Joe Tucci avgår och aktieägarna är missnöjda.

Fusionssamtalen mellan HP har lagts på is efter oenighet om de ekonomiska villkoren, samtidigt som man har befarat att aktieägarna inte ville se en affär.
Om alliansen hade blivit av så hade troligen Tucci blivit styrelseordförande och Meg Whitman fortsatt som vd för det gemensamma företaget, enligt Wall Street Journal.

Affären skulle ha blivit en av de största i it-branschen under senare år, mot bakgrund av att de båda företagen ihop är värda uppemot 130 miljarder dollar
Sannolikt hade affären hårdgranskats av myndigheterna.

EMC har även samtalat med Dell, även om en affär med det företaget hade handlat om någon form av utförsäljning, snarare än att Dell hade tagit över hela EMC. Även Oracle och Cisco uppges ha deltagit i förvärvsförhandlingar. Företagen vill inte kommentera uppgifterna.

Hedgefonden Elliott Management tog över en stor andel i EMC tidigare i år och har satt press på företaget att genomföra radikala förändringar, inklusive att sälja av divisionen VMware.

EMC rapporterade en omsättning på 5,9 miljarder dollar under kvartalet som avslutades i juni, en ökning med 5 procent.